Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό ρεκόρ στα $116,59 για το πετρέλαιο

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους bulls του petroleum complex, καθώς η αρχικά αρνητική εικόνα της αγοράς ανεστράφη σε ότι αφορά το πετρέλαιο και τα προϊόντα αυτού.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου MPB


Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τους bulls του petroleum complex, καθώς από την έναρξη της συνεδρίασης στο Nymex της Νέας Υόρκης και έπειτα, η αρχικά αρνητική εικόνα της αγοράς που επικρατούσε για όλα τα εμπορεύματα εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, ανεστράφη σε ότι αφορά το πετρέλαιο και τα προϊόντα αυτού.

Πιο αναλυτικά, τα futures του αργού (WTI Crude) είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα $112.72 το βαρέλι, ωστόσο οι αγοραστές κυριάρχησαν προϊούσης της συνεδρίασης στο floor και «γύρισαν» με χαρακτηριστική ευκολία το πρόσημο των συμβολαίων, στέλνοντάς σε νέο ρεκόρ, μία ανάσα από τα $117 το βαρέλι. Το πέρας της κατακλείδας συνεδρίασης της εβδομάδος, στο Nymex, (9:30 ώρα Ελλάδος) βρήκε τα futures παράδοσης Μαίου στα 116.59 $/barrel, ενισχυμένα τελικά κατά 1.50%.

Ρεκόρ κλεισίματος και για τα προϊόντα. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαίου τερμάτισε στα $329.25 cents/γαλόνι (+0.8%), ενώ η αμόλυβδη βενζίνη (Gasoline RBOB παράδοσης Μαίου) συνέχισε το φοβερό σερί των αλλεπάλληλων υψηλών και τερμάτισε το floor trading στα $298.79 cents το γαλόνι, έχοντας καταγράψει υψηλό στα Usd 299.34, σε απόσταση αναπνοής από τα 3 δολάρια το γαλόνι (!).

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, στη διαμόρφωση της οποίας πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει εσχάτως -όπως έχει επισημανθεί από τη στήλη- η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου έκλεισαν στα 915.2 $/οz (-28 περίπου δολάρια), ενώ αντίστοιχη ήταν η ενδοσυνεδριακή κίνηση του αργύρου, με τα συμβόλαια παράδοσης Μαίου να κλείνουν στα $17.82 η ουγκιά, μειωμένα κατά 2.5%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v