Το αργό βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο από τα τέλη του 2014, μετά και τις αναφορές που θέλουν τη Σαουδική Αραβία να θέλει να φτάσει το αργό μέχρι και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, τους επόμενους μήνες.
Το brent ενισχύεται 0,8% και φτάνει στα 74,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με αντίστοιχα κέρδη βρίσκεται στα 69,03 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που μετέδωσε χθες το Reuters, πρόκειται για ένδειξη, ότι το Ριάντ δεν αναμένεται να αναζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα περικοπής παραγωγής αργού του ΟΠΕΚ, αν και η αρχική συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν ξεκινήσει τις περικοπές με στόχο την ενίσχυση των τιμών από τον Ιανουάριο του 2017 και έχουν προχωρήσει σε επέκτασή του μέχρι τα τέλη του φετινού Δεκεμβρίου. Ανανέωση της πολιτικής τους αναμένεται στη συνάντηση του Ιουνίου.
«Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ χρειάζονται υψηλότερες τιμές στο αργό καθώς το Βασίλειο βρίσκεται εν μέσω "τολμηρών" και δαπανηρών μεταρρυθμίσεων. Οπότε, μπορεί να συνεχίσουν να πιέζουν, όσο έχουν την ευκαιρία», σημείωσε ο Greg McKenna, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής αγορών της AxiTrader.
Από την έναρξη των περικοπών στον εφοδιασμό, τα αποθέματα αργού έχουν σταδιακά μειωθεί από επίπεδα ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Πληροφόρησης Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου, κοντά στο μέσο όρο πενταετίας, των περίπου 420 εκατ. βαρελιών.
Άλλοι παράγοντες για την άνοδο των futures του αργού είναι η προοπτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι φόβοι για ένα τέτοιο «χτύπημα» ανεβάζουν το αλουμίνιο και το νικέλιο σε υψηλά πολλών ετών.
Η αναμονή επίσης για ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, υποστηρίζει τις τιμές καθώς αυτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στην προμήθεια της Μέσης Ανατολής.