Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ ενισχύουν το αργό

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, η πτώση στην παραγωγή της Βενεζουέλας καθώς και οι κίνδυνοι για διαταραχή στον εφοδιασμό λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου. Σταθεροποιητικά ο χρυσός.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού σήμερα, με υποστήριξη από την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων κινδύνων για διαταραχή στον εφοδιασμό.

Το brent με κέρδη 0,7% από το τελευταίο κλείσιμο, φτάνει στα 72,07 δολάρια ανά βαρέλι. Το αμερικανικό αργό με αντίστοιχη άνοδο, βρίσκεται στα 67,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, στο σημείο των 428 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Εκτός ΗΠΑ, οι αγορές αργού υποστηρίζονται από τις ανησυχίες για προβλήματα στον εφορδιασμό, που περιλαμβάνουν την επέκταση της έντασης στη Μέση Ανατολή, την ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τις περικοπές παραγωγής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα.

«Οι τιμές του αργού κρατιούνται κοντά σε υψηλά τριετίας προς το παρόν και τα αποθέματα είναι σε συμφωνία με τα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων της Rivkin Securities, στην Αυστραλία.

Εκτός από τις εθελοντικές μειώσεις του ΟΠΕΚ όσο αφορά την προμήθεια, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2017, ο O'Loughlin σημείωσε ότι η μειωμένη παραγωγή της Βενεζουέλας υποστηρίζει τις τιμές. 

Ο χρυσός, με σταθεροποιητικές κινήσεις, βρίσκεται στα 1.349 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v