Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ ενισχύουν το αργό

Τι λέει η Goldman Sachs για τα futures στη Σανγκάη. Πώς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που ξεκίνησε το 2017 έχει ενισχύσει τις τιμές, με το brent να έχει άνοδο κατά περίπου 25% από τότε. Τα σενάρια για το 2019.

Eνισχυμένες οι τιμές του αργού σήμερα καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του παίρνουν… θέση για συνέχιση των περικοπών της παραγωγής, πιθανώς ακόμη και το 2019.

Το αμερικανικό αργό τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 64,63 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 25 σεντς ή 0,4% από το τελευταίο κλείσιμο.

Το brent με άνοδο κατά 23 σεντς ή 0,3%, φτάνει στα 69,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του ξεκίνησαν το 2017 σε μία προσπάθεια συγκράτησης των προμηθειών και ενίσχυσης των τιμών. Το Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 25% από τότε, γεγονός που οδηγεί σε σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης των περικοπών.

Σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού που μίλησαν στο Reuters, οι περικοπές θα διατηρηθούν τη φετινή χρονιά. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό χτυπάει νέο ρεκόρ, με 10,43 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, τοποθετώντας τις ΗΠΑ στην κορυφή των εξαγωγών χωρών – υψηλότερα και από τη Σαουδική Αραβία. Μόνο η Ρωσία έχει μεγαλύτερη παραγωγή, με 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Η νέα αγορά στη Σανγκάη

Στην Κίνα, τα futures αργού στη Σανγκάη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με υποχώρηση σχεδόν 2%, οδηγώντας τη νέα αγορά σε τιμές αντίστοιχες του WTI, στα 409,7 γουάν (65,18 δολάρια).

Η τελευταία αυτή πτώση οδηγεί σε απώλειες 10% από την έναρξη της διαπραγμάτευσης τους τη Δευτέρα.

Παρά την υψηλή μεταβλητότητα και τον σκεπτικισμό για το ωράριο της Σανγκάης, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για τη διαδικασία της φυσικής παράδοσης του αργού, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τα futures να εδραιωθούν ως τρίτος παγκόσμιος δείκτης τιμών πετρελαίου, μετά το brent και το WTI.

«Η έναρξη διαπραγματεύσεων στη Σανγκάη ήταν σχετικά επιτυχημένη, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβόλαιο κινεζικού εμπορεύματος, το οποίο επιτρέπει άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ ξένων επενδυτών, εκφράζεται σε γουάν, εμμέσως προωθώντας τη χρήση του κινεζικού νομίσματος», σημειώνει η Goldman Sachs. Πρόσθεσε ότι «επιτέλους, μία τιμή διαπραγμάτευσης για το κινεζικό αργό».

Ο χρυσός, με απώλειες 0,1%, φτάνει στα 1.328 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v