Ανοδικά κινείται ο χρυσός και απομακρύνεται κι άλλο από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, μετά τη σημερινή πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, δοκιμή του δεύτερου πυραύλου που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες πυροδότησαν άνοδο στις αγορές ασφαλών καταφυγίων, ενώ παράλληλα πλήττουν το δολάριο.
Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,14% και διαπραγματεύεται στα 1.331,40 δολάρια η ουγγιά.
Το δολάριο υποχωρεί ενώ το γεν και το ελβετικό φράγκο κινούνται ανοδικά, μετά την τελευταία πρόκληση της Πιονγιάνγκ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο, εν μέσω άλματος στο κόστος της βενζίνης και της ενοικίασης καταλυμάτων για διαμονή. Πρόκειται για ενδείξεις ισχυροποίησης του πληθωρισμού που τονώνουν την πιθανότητα μιας ανόδου επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να εκφράσει το γνωστό του μήνυμα, «Πρώτα η Αμερική», στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει στήριξη σε σκληρότερα μέτρα ενάντια στη Βόρεια Κορέα, παρά την επιφυλακτικότητά του για την αξία διεθνών σωμάτων όπως ο ΟΗΕ με τα 193 μέλη του.
Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε χθες πως είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τους ερχόμενους μήνες, αν η οικονομία και οι πιέσεις από τις τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, προσφέροντας το ισχυρότερο σημάδι που έχει δώσει μέχρι στιγμής ότι πλησιάζει η πρώτη άνοδος επιτοκίων στη χώρα εδώ και δέκα χρόνια.
Στο μεταξύ ο Jan Smets, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε χθες ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δείχνει ότι έχει φτάσει στο κατώτατο όριό του.
Η Κίνα εμφάνισε μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων την Πέμπτη, περιλαμβανομένης και της πιο βραδείας ανάπτυξης στις επενδύσεις εδώ και σχεδόν 18 χρόνια. Τα νούμερα υπαινίσσονται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τελικά αρχίζει να χάνει momentum.
Ανοδικά κινείται και το ασήμι, κατά 0,29%, στα 17,84 δολάρια η ουγγιά.
Το πετρέλαιο καταγράφει πτώση, κυρίως λόγω των ανησυχιών που περιβάλλουν τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,10% στα 49,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,11% και διαπραγματεύεται στα 55,41 δολάρια.