Ανοδικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης της IEA, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή αργού από τον ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.
Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,08% και διαπραγματεύεται στα 48,75 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ενισχύεται κατά 0,77% στα 54,69 δολάρια.
Μεταξύ άλλων, η IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) εκτίμησε στην έκθεσή της πως η ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο, λόγω των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα.
Σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο των τροπικών καταιγίδων, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενδέχεται να μην προσφέρουν πλήρη εικόνα κατά τις ερχόμενες εβδομάδες -αν και χθεσινά στοιχεία του American Petroleum Institute κατέδειξαν πως τα αποθέματα αργού εμφάνισαν σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Τα διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή μετά τον Χάρβεϊ, ενώ ελαττώθηκαν και τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων.
Στο μεταξύ η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) αναθεώρησε πτωτικά χθες τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου το 2017 και το 2018, εν μέρει και εξαιτίας του τυφώνα Χάρβεϊ.
Ο χρυσός παρουσιάζει άνοδο και κινείται σταθεροποιητικά, με τις μετοχές να παρουσιάζουν πιο στέρεη εικόνα από τη μία και τον Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει κάποια τόνωση στα ασφαλή καταφύγια από την άλλη.
Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,31% και διαπραγματεύεται στα 1.336,80 δολάρια η ουγγιά.
Το πολύτιμο μέταλλο λαμβάνει κάποια τόνωση από την έκκληση Τραμπ για ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας πως οι νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι «μικρό βήμα» και «τίποτα σε σχέση με το τι θα πρέπει να γίνει» για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα πυρηνικά της χώρας.
Άνοδο καταγράφει και το ασήμι, κατά 0,50% στα 17,98 δολάρια η ουγγιά. Σημαντική πτώση 1,60 για τον χαλκό, απώλειες και για παλλάδιο και πλατίνα.