Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,27% στα 47,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,48% στα 54,10. Πτώση καταγράφουν ο χρυσός και το ασήμι.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου, καθώς από τη μία είναι πιο περιορισμένες οι επιπτώσεις του τυφώνα Ίρμα στη ζήτηση και από την άλλη επαναλειτουργούν κάποια διυλιστήρια στον απόηχο του τυφώνα Χάρβι.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,27% στα 47,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντιθέτως το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,48% και διαπραγματεύεται στα 54,10 δολάρια.

«Αν ο αντίκτυπος του Χάρβι ήταν πιθανώς βραχυπρόθεσμα θετικός για τις τιμές του πετρελαίου, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Ίρμα», τόνισε σε έκθεσή του ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM.

«Δεν υπάρχει παραγωγική ικανότητα διύλισης στην περιοχή, επομένως η κύρια ανησυχία έγκειται στο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου», εξήγησε.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε πως η ζήτηση θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο και κατά 300.000 τον Οκτώβριο, εξαιτίας των τυφώνων.

Οι επενδυτές, παράλληλα, παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των τροπικών καταιγίδων στα αποθέματα. Αναλυτές εκτιμούν πως τα αποθέματα αργού πιθανώς αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα προέβλεψαν υποχώρηση και στα αποθέματα προϊόντων διύλισης.

Στο μεταξύ, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για υπερκορεσμό, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του σε Βενεζουέλα και Καζακστάν, σχετικά με την πιθανότητα παράτασης της συμφωνίας μείωσης παραγωγής και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Ρεπορτάζ για παράταση της τρέχουσας συμφωνίας μείωσης της παραγωγής συνέχισαν να περιφέρονται στην αγορά», επιβεβαίωσε η ANZ Bank σε έκθεσή της.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, δήλωσε τη Δευτέρα πως η συμφωνία παρατάθηκε για να βοηθήσει την αγορά να εξισορροπηθεί και η ισχυρή ζήτηση θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα αποθέματα πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v