Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζεται το πετρέλαιο λόγω αυξημένης προσφοράς

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,06% στα 43,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,01% στα 46,26 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά συνεχίζει να πιέζεται από την υπερπροσφορά. Και οι δύο ποικιλίες αναφοράς το πρωί κινούνταν ανοδικά, ωστόσο η αυξημένη δραστηριότητα εξόρυξης στις ΗΠΑ και η άφθονη προσφορά από την πλευρά του ΟΠΕΚ επηρέασε τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,06% στα 43,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,01% και διαπραγματεύεται στα 46,24 δολάρια.

Οι traders υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές το πρωί είχαν να κάνουν με κερδοσκοπικές αγορές, μετά την απότομη πτώση της τάξης του 3% την Παρασκευή. Ωστόσο επιμένουν ότι συνολικά οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν αδύναμες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς μέσα στη μέρα.

Στο μεταξύ η ANZ Bank ανέφερε σήμερα ότι η αγορά «συνεχίζει να εστιάζει στην αυξανόμενη δραστηριότητα εξόρυξης (στις ΗΠΑ) και στη μεγαλύτερη παραγωγή».

Οι αμερικανικές εταιρίες ενέργειας πρόσθεσαν επτά εξέδρες πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την 24η εβδομάδα ανόδου μεταξύ των 25 τελευταίων εβδομάδων και οδηγώντας τον συνολικό αριθμό των εξεδρών στις 763, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015.

Η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί παραπάνω από 10% από τα μέσα του 2016, σε 9,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η αγορά πιέζεται και από το γεγονός ότι παράλληλα αυξάνεται και η προσφορά από τον ΟΠΕΚ. Τα περισσότερα μέλη του καρτέλ μειώνουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, ωστόσο η Νιγηρία και η Λιβύη, που έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους.

Όπως δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα απεσταλμένοι μελών του ΟΠΕΚ, όλο και περισσότερες χώρες σκέφτονται τη θέσπιση ανώτατου ορίου για την παραγωγή των δύο αυτών χωρών.

«Φαίνεται πως υπάρχει λίγη ελπίδα για εξισορρόπηση (της αγοράς) (…) εκτός κι αν δούμε μια ακραία αύξηση στη ζήτηση, καθώς η αναχαίτιση της προσφοράς φαίνεται να γίνεται δυσκολότερη», συνόψισε ο Sukrit Vijayakar, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας Trifecta, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, κυρίως λόγω της σταθερότητας στο δολάριο και στις μετοχές.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,23% στα 1.206,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,23% στα 15,235 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v