Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική υποχώρηση για το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,41% στα 44,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,29% στα 47,49 δολάρια. Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι.

Μεγάλη πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η είδηση για αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενα στοιχεία για αυξημένη προσφορά και από τον ΟΠΕΚ.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,41% και έχει βρεθεί κάτω των 45 δολαρίων το βαρέλι, στα 44,88 δολάρια. Το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,29% και διαπραγματεύεται στα 47,49 δολάρια.

Η είδηση για την αύξηση παραγωγής επηρέασε περισσότερο την αγορά από το θετικό αίσθημα για τα μειούμενα αποθέματα αργού και βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι τιμές του πετρελαίου ήταν αρχικά ισχυρότερες λόγω των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο πτώσεων στα αποθέματα (…) Ωστόσο, ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ, καθώς η αγορά έστρεψε την προσοχή της σε άλλη μια αύξηση στην αμερικανική παραγωγή», επιβεβαιώνει η ANZ Bank.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 6,3 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε 502,9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια. Τα αποθέματα βενζίνης επίσης ελαττώθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια σε 237,3 εκατ. βαρέλια.

Τα στοιχεία υπαινίσσονται ισχυρή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή αντισταθμίστηκε από μια αύξηση 1% στην εβδομαδιαία παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε 9,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Από τα μέσα του 2016 και μετά, η αμερικανική παραγωγή έχει ενισχυθεί κατά 10%.

Η αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ έρχεται αφότου τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η προσφορά από τον ΟΠΕΚ, παρά τη δέσμευση του καρτέλ να την περιορίσει.

Ο ΟΠΕΚ εξήγαγε 25,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή 450.000 βαρέλια/ημέρα περισσότερα σε σχέση με το Μάιο και 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα παραπάνω από πέρυσι.

Πτώση καταγράφουν και ο χρυσός και το ασήμι, εν αναμονή στοιχείων για τους μισθούς στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα, εξαιρουμένου του τομέα της γεωργίας. Ο χρυσός οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις από μια κάποια ισχυροποίηση του δολαρίου και από την αύξηση στις αποδόσεις των Treasuries.

Το κίτρινο μέταλλο σημειώνει πτώση 0,12% στα 1.221,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι υποχωρεί 0,64% και διαπραγματεύεται στα 15,88 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v