Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά το πετρέλαιο μετά το ανοδικό σερί

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 46,94 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση 0,32% στα 49,52 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός λόγω Βόρειας Κορέας.

Υποχωρεί το πετρέλαιο, δίνοντας τέλος στην άνοδο που παρουσίαζε για οκτώ συνεχόμενες ημέρες χάρη σε ενδείξεις πως η ανελέητη αύξηση παραγωγής από τις ΗΠΑ χάνει momentum.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,28% στα 46,94 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,32% και διαπραγματεύεται στα 49,52 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση έρχεται αφότου και οι δύο ποικιλίες ανέκαμψαν περίπου κατά 12% από τα πρόσφατα χαμηλά που άγγιξαν στις 21 Ιουνίου.

Πολλοί traders έκλεισαν τις τοποθετήσεις τους ενόψει του σημερινού εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας, ενώ το Brent δέχθηκε και κάποια τεχνική πίεση καθώς πλησίαζε στα 50 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν κάποιοι traders.

Παρ’ όλ’ αυτά, το αίσθημα στην αγορά έχει αλλάξει κατά κάποιον τρόπο.

Στα τέλη Μαΐου και κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου η αγορά ήταν συντριπτικά απαισιόδοξη, καθώς η αμερικανική παραγωγή αυξανόταν και εντείνονταν οι αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα του ΟΠΕΚ να μειώσει αρκετά ώστε να συσφίξει την αγορά.

Αλλά το αίσθημα άρχισε να αλλάζει προς τα τέλη του περασμένου μήνα, όταν αμερικανικά στοιχεία κατέδειξαν πτώση στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και μια μικρή υποχώρηση της άντλησης για νέα παραγωγή.

«Βλέπουμε μια ανάκαμψη για τις τιμές του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017 από τα τρέχοντα επίπεδα, με τις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ, με μια επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς και με την εποχικά στέρεη ζήτηση, να πιέζουν ανοδικά τις τιμές», εκτίμησε η BMI Research, αν και πρόσθεσε πως «προσθήκες μεγάλων όγκων στην προσφορά θα κρατήσουν την αύξηση τιμών αμετάβλητη σε ετήσια βάση το 2018».

Η BMI προέβλεψε, ακόμη, πως το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 54 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο μισό αυτής της χρονιάς και στα 55 δολάρια κατά μέσο όρο το 2018. Για το WTI αναμένει μέση τιμή 51 δολάρια το δεύτερο μισό και 52 δολάρια για του χρόνου.

Από τη μεριά της, η ANZ Bank τόνισε σήμερα πως η μείωση στην αμερικανική παραγωγή και άντληση αποτελεί «μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς πετρελαίου» και ότι αυτό θα αφαιρέσει ένα μέρος της πίεσης από τους ώμους του ΟΠΕΚ, οι προσπάθειες του οποίου υπονομεύονται μεταξύ άλλων και από την αυξανόμενη παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας που εξαιρούνται από τις περικοπές.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, καθώς στηρίζεται από τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας και από την αποδυνάμωση του δολαρίου. Πάντως η ράβδος συνεχίζει να «γυροφέρνει» κοντά στα χαμηλά επτά εβδομάδων που άγγιξε κατά την προηγούμενη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,39% στα 1.22,90 δολάρια η ουγγιά.

Μικρή πτώση 0,04% καταγράφει το ασήμι, το οποίο διαπραγματεύεται στα 16,086 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v