Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,61% στα 43,97 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση 0,34% στα 46,49 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αφότου στοιχεία κατέδειξαν άνοδο στα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων και αργού και ενέτειναν τις ανησυχίες πως η τριετής υπερπροσφορά απέχει πολύ από το να λάβει τέλος.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,61% στα 43,97 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,34% και διαπραγματεύεται στα 46,49 δολάρια.

Το πετρέλαιο ανέκτησε κάποιο έδαφος στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αφότου υποχώρησε σχεδόν 20% από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο έκθεση του American Petroleum Institute (API) έδειξε πως τα αμερικανικά επιτόκια αργού αυξήθηκαν κατά 851.000 βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 23 Ιουνίου, σε 509,5 εκατ., έναντι προσδοκιών των αναλυτών για υποχώρηση 2,6 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, παρότι η καλοκαιρινή driving season στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Η αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα δείχνει πως ηι παγκόσμια προσφορά είναι ακόμη άφθονη, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να την περιορίσει.

Στο μεταξύ ο Ian Taylor, επικεφαλής στην Vitol, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο trader πετρελαίου στον κόσμο, προβλέπει πως οι τιμές του Brent θα παραμείνουν στο εύρος 40-55 δολαρίων το βαρέλι για τα επόμενα λίγα τρίμηνα, καθώς η υψηλότερη αμερικανική παραγωγή επιβραδύνει την εξισορρόπηση της αγοράς.

«Όλοι ήταν σε ετοιμότητα για εξισορρόπηση της αγοράς και για μείωση στα αποθέματα το δεύτερο τρίμηνο. Και αν δείτε τη μακροοικονομική ανάλυση, αυτό θα πρέπει να αρχίσει να συμβαίνει», εκτίμησε ο Taylor σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί και όλοι έχουν κάνει το ίδιο λάθος. Κανείς δεν έχει αποκλίνει», επεσήμανε.

Πάντως κάποιοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως οι τιμές του αργού πιθανότατα έχουν «πιάσει πάτο» και τώρα θα κινηθούν ανοδικά: «Πιστεύουμε πως το sell off στο αργό έχει παρατραβήξει (…) Το Brent είναι έτοιμο για ανάκαμψη», υπογράμμισε η BMI Research.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,53% στα 1.253,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,98% και διαπραγματεύεται στα 16,75 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v