Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, λαμβάνοντας κάποια στήριξη από τις απότομες πτώσεις που εμφάνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο και πάλι το αργό οδεύει προς τη χειρότερη βουτιά πρώτου εξαμήνου εδώ και δύο δεκαετίες, παρά τις διαρκείς μειώσεις στην παραγωγή.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,40% στα 45,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,40% και διαπραγματεύεται στα 42,91 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 20% μέχρι στιγμής φέτος, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να περιορίσει την προσφορά.
Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις πρώτου εξαμήνου για το αργό από το 1997, όταν η αυξανόμενη παραγωγή και η ασιατική χρηματοοικονομική κρίση οδήγησε απότομες πτώσεις τιμών.
Η αδυναμία στις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να αναχαιτίσει την υπερπροσφορά που ταλαιπωρεί την αγορά από το 2014 και μετά, καθώς ο ρυθμός παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ εκείνον της κατανάλωσης.
«Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την προσφορά», επιβεβαίωσε σήμερα η ANZ Bank.
Στο μεταξύ η αμερικανική παραγωγή έχει ενισχυθεί πάνω από 10% σε σύγκριση με την περσυνή χρονιά, ενώ η υπερβολική άντληση έχει οδηγήσει σε παραφορτωμένες δεξαμενές αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο.
Σε υψηλά εβδομάδας έχει βρεθεί ο χρυσός, χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου και στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων βάζει πλαφόν στην άνοδο του κίτρινου μετάλλου.
Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,65% και διαπραγματεύεται στα 1.257,50 δολάρια η ουγγιά. Σε όρους εβδομάδας, παρά τη σημερινή άνοδό του το πολύτιμο μέταλλο παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη Παρασκευή.
«Η ευρύτερη ιστορία είναι η διελκυστίνδα μεταξύ της Fed, που φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με την νομισματική σύσφιξη και την μείωση του ισολογισμού της, και της πολιτικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο αναλυτής της Danske Bank, Jens Pederson.
Το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,25% και διαπραγματεύεται στα 16,715 δολάρια.