Σε χαμηλά επτά μηνών βρέθηκαν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, μετά την είδηση για αυξήσεις στην προσφορά, μια τάση που υπονομεύει εδώ και καιρό τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει την αγορά μέσω του περιορισμού της παραγωγής.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 2,60% στα 43,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 2,52% και διαπραγματεύεται στα 45,73 δολάρια.
Και οι δύο ποικιλίες υποχωρούν περίπου 15% σε σύγκριση με τα τέλη Μαΐου, όταν το καρτέλ παρέτεινε τη συμφωνία αυτή για άλλους εννέα μήνες.
«Τα πρόσφατα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά», τόνισε η Morgan Stanley σε ερευνητική της έκθεση. «Τα αναγνωρίσιμα αποθέματα πετρελαίου -τόσο το αργό όσο και το κατεργασμένο πετρέλαιο στον ΟΟΣΑ, στην Κίνα και επιλεγμένες χώρες εκτός ΟΟΣΑ- αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα», διευκρίνισε.
Στο μεταξύ η προσφορά από τον ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάιο, καθώς ανέκαμψε η παραγωγή στη Λιβύη και στη Νιγηρία, δύο χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις παραγωγής του καρτέλ και των εταίρων του.
Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αυξήθηκε κατά περισσότερα από 50.000 βαρέλια/ημέρα σε 885.000, αφότου η κρατική πετρελαϊκή εταιρία διευθέτησε μια διαμάχη με τη γερμανική Wintershall, τόνισε πηγή του Reuters.
Παράλληλα, στοιχεία από τη βιομηχανία δείχνουν πως ενισχύεται και η προσφορά από τη Νιγηρία. Οι εξαγωγές του αργού αναφοράς της χώρας, Bonny Light, αναμένεται να αγγίξουν τον Αύγουστο τις 226.000 βαρέλια την ημέρα, από 164.000 τον Ιούλιο, όπως δείχνουν τα προγράμματα φόρτωσης.
«Το αυξημένο πρόγραμμα του Αυγούστου στη Νιγηρία και το άλμα στην παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα πρέπει να πιέσουν κι άλλο τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.
«Αν πάρουμε απαισιόδοξα στατιστικά από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσαμε να δούμε το Brent να δοκιμάζεται στα 45 δολάρια», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή είναι που «τρέφει» τον παγκόσμιο κορεσμό: στοιχεία κατέδειξαν την Παρασκευή άνοδο στις εξέδρες πετρελαίου για 22η συνεχόμενη εβδομάδα, νούμερο που αντανακλά το πιο παρατεταμένο σερί που έχει καταγραφεί ποτέ στις αυξήσεις.
Και πάλι, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih παραμένει βέβαιος πως οι περικοπές του ΟΠΕΚ έχουν αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Asharq al-Awsat με έδρα στο Λονδίνο, η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και χρειάζεται χρόνο για να εξισορροπηθεί.
Ανακάμπτει ο χρυσός, αφότου άγγιξε χαμηλά πέντε εβδομάδων λόγω του ράλι του δολαρίου. Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,12% στα 1.248,20 δολάρια η ουγγιά.
Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται κατά 0,05% και διαπραγματεύεται στα 16,51 δολάρια η ουγγιά.