Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα για πετρέλαιο λόγω δολαρίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,37% στα 43,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,34% στα 46,15 δολάρια. Αναλυτές τονίζουν ότι η άνοδος οφείλεται στο αδύναμο δολάριο και δεν στηρίζεται από τα θεμελιώδη.

Πάνω από 1% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, χάρη στο πιο αδύναμο δολάριο. Ωστόσο περαιτέρω αύξηση στην δραστηριότητα εξόρυξης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνει τις ανησυχίες πως ο κορεσμός στις παγκόσμιες αγορές θα επιμείνει, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ αν αναχαιτίσει την παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,37% στα 43,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,34% και διαπραγματεύεται στα 46,15 δολάρια.

Αναλυτές τονίζουν πως οι τιμές σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές κάλυψαν θέσεις short, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως τα θεμελιώδη στηρίζουν τις τιμές.

«Είναι απλά το γεγονός ότι η αγορά πετρελαίου σταμάτησε να πέφτει (…) υποψιάζομαι short covering», εκτίμησε ο Ric Spooner, ανώτατος αναλυτής αγορών στην CMC Markets στο Σίδνεϋ.

«Και μια ελαφριά στήριξη από ένα αδύναμο αμερικανικό δολάριο», πρόσθεσε.

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος παραμένει χαμηλά σήμερα, εν μέσω πιο περιορισμένων προσδοκιών πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά αργότερα φέτος. Η αδυναμία του δολαρίου καθιστά τον μαύρο χρυσό πιο φθηνό για χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Τα εμπορεύματα σταθεροποιήθηκαν έπειτα από μια ταραχώδη εβδομάδα, κατά την οποία οι περισσότεροι τομείς υπέστησαν μεγάλες πτώσεις», επεσήμανε η ANZ Bank σε έκθεσή της. «Ένα ελαφρώς πιο αδύναμο αμερικανικό δολάριο επίσης βοήθησε να βελτιωθεί η όρεξη των επενδυτών», συμπλήρωσε.

Πάντως, αν και οι τιμές ανακάμπτουν από τα χαμηλά 10 μηνών, εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 13% χαμηλότερα από τα τέλη Μαΐου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την ιστορική του συμφωνία μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου συνεχίζουν το πιο παρατεταμένο σερί αυξήσεων στην ιστορία τους: κατά την εβδομάδα μέχρι τις 23 Ιουνίου προστέθηκαν ακόμη 11 εξέδρες, οδηγώντας το συνολικό νούμερο στις 758, δηλαδή στα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes.

Μικρή υποχώρηση διαγράφει ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει ενός κύματος δεδομένων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για την αμερικανική οικονομία. Μια ελαφριά άνοδος στις ασιατικές μετοχές επίσης επηρεάζει την αγορά.

Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει πτώση της τάξης του 0,12% στα 1.254,90 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι ενισχύεται κατά 0,11% και διαπραγματεύεται στα 16.665 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v