Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο, προς εβδομαδιαία άνοδο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,82% στα 45,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,63% και διαπραγματεύεται στα 47,72 δολάρια. Πτωτικά ο χρυσός λόγω κεντρικών τραπεζών.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τα μέσα Μαΐου, δίνοντας τέλος σε πέντε εβδομάδες πτώσεων. Η αγορά στηρίζεται από μια υποχώρηση στην αμερικανική παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,82% στα 45,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,63% και διαπραγματεύεται στα 47,72 δολάρια.

Οι τιμές του αργού βυθίστηκαν σε χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα λόγω του διαρκώς εντεινόμενου κορεσμού στις αγορές, ωστόσο στοιχεία που δείχνουν πτώση στην αμερικανική παραγωγή τόνωσαν τις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Η παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016.

Στο μεταξύ, μειώνονται σταδιακά και τα αμερικανικά αποθέματα, κυρίως της βενζίνης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα funds αυξάνουν τις κερδοσκοπικές θέσεις long, μειώνοντας τα πονταρίσματα στις υψηλότερες τιμές, ενώ εταιρίες trading, περιλαμβανομένων της Goldman Sachs και της Societe Generale έχουν μειώσει τις προβλέψεις για τις τιμές του αργού το 2017.

Η SocGen εκτίμησε την Πέμπτη πως τα futures αμερικανικού αργού θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 47,50 δολάρια το βαρέλι κατά το τρίτο τρίμηνο, από προηγούμενη εκτίμηση για 55 δολάρια.
Πάντως, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παραμένει άφθονη παρά τις μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

«Οι εκκλήσεις της αγοράς για περισσότερες περικοπές από τον ΟΠΕΚ συνεχίζουν να απορρίπτονται από το καρτέλ», τόνισε η ANZ Bank σε έκθεσή της.

«Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, ήταν ο τελευταίος από μια σειρά υπουργών που έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχέδια ή διαπραγματεύσεις για περαιτέρω μειώσεις. Αυτό έρχεται έπειτα από σχόλια από τη Ρωσία, ότι αυτό το θέμα δεν είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο ΟΠΕΚ έχει εξαιρέσει από τις περικοπές τη Λιβύη και την Νιγηρία, δύο χώρες των οποίων η παραγωγή έχει αυξηθεί.

Ο χρυσός κινείται πτωτικά, καθώς επιθετικά σχόλια μεγάλων κεντρικών τραπεζών που υπονοούν μια μεταστροφή προς πιο σφικτές νομισματικές πολιτικές, επηρεάζουν την αγορά.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,23% τα 1.242,90 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι επίσης υποχωρεί, κατά 0,41% στα 16,585 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v