Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω μειωμένης αμερικανικής εξόρυξης

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,24% στα 46,15 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,06% στα 48,80 δολάρια. Απώλειες για τον χρυσό και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στηρίζονται από την πρώτη υποχώρηση της αμερικανικής δραστηριότητας εξόρυξης εδώ και μήνες. Πάντως η άνοδος του μαύρου χρυσού παραμένει περιορισμένη, λόγω ενδείξεων ότι αυξήθηκε τον περασμένο μήνα η παραγωγή του ΟΠΕΚ, παρότι το καρτέλ έχει δεσμευθεί για μειώσεις παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,24% στα 46,15 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,06% και διαπραγματεύεται στα 48,80 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές λαμβάνουν στήριξη καθώς η δραστηριότητα εξόρυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραγωγή νέου πετρελαίου ελαττώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση κατά δύο εξέδρες.

Η AxiTrader επεσήμανε σήμερα σε έκθεσή της πως αυτή είναι «η πρώτη ρωγμή στην αποφασιστικότητα του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή, ανεξάρτητα της μεγάλης πτώσης στην τιμή» νωρίτερα φέτος.

Τα futures αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 9% στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο, ενώ τα futures Brent σημείωσαν πτώση 9,3%. Πτώσεις είχαν καταγράψει και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Πάντως, παρά την υποχώρηση στην αμερικανική δραστηριότητα εξόρυξης, ο συνολικός αριθμός εξεδρών και πάλι ήταν παραπάνω από διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα ένα χρόνο προηγούμενα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρίας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν υπερκορεσμένες, καθώς η παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ άγγιξε το peak της για το 2017.

Η παραγωγή του καρτέλ αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 280.000 βαρέλια την ημέρα, σε 32,72 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, παρά τις δεσμεύσεις για μείωση της προσφοράς.

«Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει, αυτό είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα που συμφώνησε ο ΟΠΕΚ να περικόψει», εξήγησε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader.

Όπως πρόσθεσε, αυτή η άνοδος έχει οδηγηθεί από τη μεγαλύτερη παραγωγή από Νιγηρία και Λιβύη, χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, καθώς σήμερα ενισχύεται το δολάριο. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια και στρέφονται στις μετοχές, με τις ασιατικές μετοχές να παραμένουν κοντά σε υψηλά διετίας και το δολάριο να απομακρύνεται από τα χαμηλά εννέα μηνών, περιορίζοντας τη ζήτηση για τη ράβδο.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,60% στα 1.234,90 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι επίσης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,58% και διαπραγματεύεται στα 16,53 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v