Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για το πετρέλαιο λόγω παραγωγής ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,51% στα 46,36 δολάρια, το Brent καταγράφει πτώση 1,33% στα 48,95 δολάρια. Εντάσεις και γεωπολιτικά ρίσκα τονώνουν τον χρυσό.

Σημαντικές πτώσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς πιέζονται από άλλη μια άνοδο στην προσφορά από τον ΟΠΕΚ, παρά τη δέσμευσή του να μειώσει την παραγωγή. Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή διαμορφώνουν ένα κατώτατο όριο για τον μαύρο χρυσό.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,51% στα 46,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,33% και διαπραγματεύεται στα 48,95 δολάρια.

Παρά τις πτώσεις, και οι δύο αγορές έχουν ανακάμψει κατά περίπου 12% από τα πρόσφατα χαμηλά στις 21 Ιουνίου, αν και οι τιμές του αργού δείχνουν να έχουν «κλειδώσει» κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

«Οι "ταύροι" του πετρελαίου έχουν πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουν», τόνισε ο Stephen Schork του Schork Report, αναφερόμενος στην αυξανόμενη παραγωγή του ΟΠΕΚ και στην υψηλή παραγωγή των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ σημείωσαν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Thomson Reuters Oil Research. Το καρτέλ εξήγαγε 25,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, δηλαδή 450.000 περισσότερα σε σχέση με τον Μάιο και 1,9 εκατ. παραπάνω σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

«Η αγορά παραμένει ευαίσθητη σε αναφορές υψηλότερης προσφοράς», επιβεβαίωσε και η ANZ Bank.

Πάντως, παρά την άφθονη προσφορά, traders εξηγούν πως οι τιμές δεν υποχωρούν περισσότερο λόγω των παγκόσμιων κινδύνων στην ασφάλεια, μετά τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και λόγω της πολιτικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων γειτόνων του.

«Τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα θα πρέπει να προσφέρουν κάποια στήριξη στις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου», επεσήμανε σήμερα η τράπεζα.

Πράγματι, ο χρυσός ενισχύεται σήμερα λόγω των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, που έχουν τονώσει την όρεξη για ασφαλή καταφύγια και στηρίζουν το μέταλλο. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται ελάχιστα αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας άνοδο 0,02% στα 1.219,50 δολάρια η ουγγιά.

«Οι αγορές ασφαλών καταφυγίων επανεμφανίστηκαν στην αγορά χρυσού, μετά την τελευταία δοκιμή πυραύλου στη Βόρεια Κορέα», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση της τράπεζας.

«Ωστόσο, οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της επικείμενης δημοσίευσης των πρακτικών της Fed, που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια σαφήνεια γύρω από την επόμενη αύξηση επιτοκίων», πρόσθεσε.

Πτωτικά κινείται το ασήμι, κατά 1,19%, στα 15,90 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v