Για τρίτη ημέρα υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας ανησυχιών πως η πολιτική ρήξη μεταξύ του Κατάρ και αρκετών αραβικών κρατών θα υπονομεύσει την προσπάθεια των παραγωγών με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ για σύσφιξη της αγοράς.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,68% σε 47,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,69% και διαπραγματεύεται στα 49,18 δολάρια.
Οι traders επισημαίνουν πως η επίμονη αύξηση στην αμερικανική παραγωγή επίσης πιέζει τις τιμές των ποικιλιών αναφοράς.
Κορυφαίες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διέκοψαν τη Δευτέρα τους δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει ισλαμιστές μαχητές και το Ιράν.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η τρέχουσα διαμάχη έχει πολύ βαθύτερες ρίζες σε σύγκριση με παρόμοια ρήξη το 2014.
«Τα μέτρα που πήρε η αντίπαλη στο Κατάρ συμμαχία δείχνουν αφοσίωση στη σφυρηλάτηση μιας απόλυτης αλλαγής στην πολιτική του Κατάρ ή στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για αλλαγή εξουσίας στην Ντόχα (…) Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε λύση, κατώτερη της παράδοσης των Καταριανών», τόνισε σε έκθεσή του το Eurasia Group.
Με παραγωγή πετρελαίου περίπου 620.000 βαρελιών την ημέρα, η παραγωγή αργού του Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των μικρότερων των μελών του ΟΠΕΚ. Ωστόσο οι εντάσεις στους κόλπους του καρτέλ θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής με στόχο την τόνωση των τιμών του μαύρου χρυσού.
Ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader, ανέφερε πως το μποϊκοτάζ στο Κατάρ σημαίνει ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η αλληλεγγύη του ΟΠΕΚ σε ό,τι αφορά τις μειώσεις παραγωγής να διαλυθεί.
Παρότι το Κατάρ είναι μικρός παραγωγός πετρελαίου, άλλες χώρες του ΟΠΕΚ μπορεί να θεωρήσουν την όλη κατάσταση ως αιτία για να σταματήσουν να περιορίζουν την παραγωγή τους, υποστηρίζουν οι traders.
Στο μεταξύ οι ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή από τον ΟΠΕΚ έρχονται να προστεθούν στη διογκωμένη προσφορά από αλλού, κυρίως από τις ΗΠΑ.
«Η ανελέητη αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να έχει ανησυχήσει την αγορά πως οι μειώσεις του ΟΠΕΚ θα εξουδετερωθούν απόλυτα από την αυξημένη αμερικανική παραγωγή», τόνισε σε σημερινή έκθεση προς τους πελάτες ο William O'Loughlin, αναλυτής στην αυστραλιανή Rivkin Securities.
Στα υψηλότερά του εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες έχει βρεθεί σήμερα ο χρυσός, καθώς έχουν αποδυναμωθεί οι ασιατικές αγορές και το αμερικανικό δολάριο ενόψει των βρετανικών εκλογών και της συνεδρίασης της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,67% στα 1.291,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,31% στα 17,635 δολάρια.