Άνοδο που ξεπέρασε νωρίτερα και το 1,2% κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση τεσσάρων χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, τον κορυφαίο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι στηρίζει τον εξτρεμισμό και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
«Δεν υπάρχει μεγάλο γεωπολιτικό risk premium που να έχει τιμολογηθεί αυτή τη στιγμή στο πετρέλαιο, αν όμως κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις μεταξύ βασικών χωρών του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ, τότε η αγορά θα αρχίσει να δίνει σημασία σ’ αυτό», σχολίασε ο αναλυτής της Energy Aspects, Virendra Chauhan.
Το Κατάρ είναι ένα από τα μικρότερα μέλη του OPEC, με παραγωγική ικανότητα περίπου 600.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Συγκριτικά, η Σαουδική Αραβία παράβει σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή την διαδικασία λήψης αποφάσεων στον OPEC. Ωστόσο, πηγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη επίπτωση, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλες πολιτικές διαμάχες εντός του Οργανισμού (όπως μεταξύ της Σ. Αραβίας και του Ιράν) που όμως δεν απέτρεψαν τον OPEC από το να συμφωνήσει την πετρελαϊκή πολιτική του.
Σύμφωνα, δε, με τους traders είναι ακόμα πολύ νωρίς να ειπωθεί αν η διένεξη αυτή θα έχει επίπτωση στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ λαμβάνουν συχνά φορτία από το Κατάρ.
Όμως, η εξέλιξη οδήγησε τα futures του Brent έως 1,3% υψηλότερα στα 50,6 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 48,26 δολάρια (η άνοδος περιορίζεται αυτήν την ώρα στο περίπου 0,5% και για τους δυο τύπους πετρελαίου, στα 50,20 δολάρια και 47,91 δολάρια αντίστοιχα).
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» πιέζεται και από τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του OPEC να περιορίσει τη παραγωγή πετρελαίου.