Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που άγγιξαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, καθώς λαμβάνουν τόνωση από τις προσδοκίες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και από στοιχεία για μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση στα αμερικανικά αποθέματα.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,32% στα 48,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,10% και διαπραγματεύεται στα 51,32 δολάρια το βαρέλι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την απόφασή του για το αν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της χώρας του στην παγκόσμια συμφωνία για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Οπως επισημαίνει το Reuters, πηγή που γνωρίζει την υπόθεση έχει γνωστοποιήσει πως ο Τραμπ ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
«Αν πραγματικά αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη της πρόθεσής του να περιορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εκπομπές ρύπων, κάτι που θα ευνοούσε τη χρήση και τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, δίνοντας επομένως μια απόλυτα απαραίτητη τόνωση στις τιμές του πετρελαίου», εξήγησε ο Jonathan Chan, αναλυτής επενδύσεων στη Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.
Παράλληλα, στοιχεία του American Petroleum Institute (API) κατέδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 8,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 26 Μαΐου, σε 513,2 εκατομμύρια. Αντίθετα οι αναλυτές περίμεναν πτώση 2,5 εκατ. βαρελιών.
Από εκεί και πέρα, έρευνα του Reuters αποκάλυψε πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία άνοδο μέχρι στιγμής φέτος.
Υψηλότερη προσφορά από τη Νιγηρία και από τη Λιβύη -μέλη του καρτέλ που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις παραγωγής- αντιστάθμισε τη βελτιωμένη συμμόρφωση των υπολοίπων.
Ο χρυσός υποχωρεί, αν και σε ένα βαθμό διατηρείται κοντά στα υψηλά πέντε εβδομάδων που άγγιξε κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση. Το πολύτιμο μέταλλο στηρίζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και από το πιο αδύναμο δολάριο, ωστόσο προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αυτό τον μήνα πιέζουν τις τιμές.
Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί 0,49% στα 1.269,20 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι επίσης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,81% και διαπραγματεύεται στα 17,265 δολάρια η ουγγιά.