Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η ανελέητη αύξηση στην αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να υπονομεύει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να συσφίξει την προσφορά.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,30% στα 49,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,27% και διαπραγματεύεται στα 52,02 δολάρια.
Το Reuters επισημαίνει πως οι δραστηριότητες trading είναι έτσι κι αλλιώς υποτονικές σήμερα λόγω αργιών στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
«Η άμεση αντίδραση της αγοράς στις απόφαση της 25ης Μαΐου είναι ενδεικτική του πιο αδύναμου από το αναμενόμενο αντίκτυπου των μειώσεων παραγωγής στα διογκωμένα παγκόσμια αποθέματα το πρώτο εξάμηνο του 2017», τόνισε η BMI Research σε έκθεσή της, αναφερόμενη στην απόφαση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του να παρατείνουν την ιστορική τους συμφωνία.
Παρά τις περικοπές που συνεχίζονται, οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν κινήθηκαν πολύ πάνω από τη ζώνη των 50 δολαρίων το βαρέλι.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που δεν συμμετέχει στις μειώσεις και όπου η παραγωγή έχει ενισχυθεί 10% από τα μέσα του 2016. Η παραγωγή της έχει ξεπεράσει τα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πλησιάζει τα επίπεδα των κορυφαίων εξαγωγέων, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν πλέον προσθέσει εξέδρες πετρελαίου για 19 συνεχόμενες εβδομάδες, σε 722. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από τον Απρίλιο του 2015 αλλά και για το μεγαλύτερο σερί προσθηκών που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την εταιρία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes.
Ο χρυσός υποχωρεί ελαφρώς αλλά κινείται κοντά στα υψηλά τεσσάρων εβδομάδων, αφότου ενισχύθηκε σχεδόν 1% κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση. Το κίτρινο μέταλλο στηρίζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις που καθιστούν ελκυστικότερα τα ασφαλή καταφύγια.
Ο χρυσός καταγράφει ελάχιστη πτώση της τάξης του 0,12% στα 1.266,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,21% και διαπραγματεύεται στα 17,36 δολάρια η ουγγιά.