Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 107 δολάρια ”καλπάζει” ο μαύρος χρυσός

Τα 107 δολάρια το βαρέλι άγγιξε για πρώτη φορά το πετρέλαιο, καθώς το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί έναντι των άλλων νομισμάτων, αυξάνοντας την ”ελκυστικότητα” του αργού ως επενδυτικού καταφυγίου.

Τα 107 δολάρια το βαρέλι άγγιξε για πρώτη φορά το πετρέλαιο, καθώς το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί έναντι των άλλων νομισμάτων, αυξάνοντας την ”ελκυστικότητα” του αργού ως επενδυτικού καταφυγίου.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύονταν νωρίτερα σε χαμηλότερο επίπεδο, λόγω των ανησυχιών για την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, οι απαισιόδοξες προβλέψεις, αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed, κάτι που οδήγησε σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο το δολάριο.

Έτσι, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου κατέγραψε άνοδο έως και 2,2%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 107,44 δολαρίων το βαρέλι, πριν υποχωρήσει λίγο και διαμορφωθεί στα 107 δολάρια.

Η αδυναμία του δολαρίου και η αυξανόμενη ροή επενδύσεων στην αγορά πετρελαίου έχουν δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομικές ειδήσεις ”δείχνουν” ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη Τετάρτη, το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 5 δολαρίων το βαρέλι, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε αξία από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στο NYMEX, το 1983. Το αργό έχει αυξηθεί κατά 20 δολάρια σχεδόν, μέσα σε έναν μήνα.

Οι αναλυτές από την πλευρά τους εκφράζουν ανησυχία ότι το πρόσφατο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αντιστραφεί αιφνιδιαστικά. Σημειώνουν πως, ελλείψει ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η ισοτιμία του δολαρίου και η ροή επενδύσεων από μόνα τους θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν τον ανοδικό ρυθμό που παρατηρείται τώρα στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο, με την Goldman Sachs να επισημαίνει πως τα 200 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στην περίπτωση ”σημαντικής διαταραχής”, δηλαδή στην περίπτωση μελλοντικής ανάκαμψης του ρυθμού ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ, ή σημαντικής διαταραχής στις προμήθειες του πετρελαίου.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει την μέση τιμή πώλησης του μαύρου χρυσού στα 95 δολάρια το βαρέλι για το 2008, στα 105 δολάρια για το 2009 και στα 110 δολάρια για το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v