Υποχωρούν ελαφρώς οι τιμές του πετρελαίου παρότι νωρίτερα σήμερα κινούνταν ανοδικά, καθώς η αισιοδοξία από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ αντισταθμίζεται από την αυξανόμενη παραγωγή αργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,17% στα 53,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,21% και διαπραγματεύεται στα 55,81 δολάρια.
Ο ΟΠΕΚ έχει μέχρι στιγμής εκπλήξει την αγορά εμφανίζοντας συμμόρφωση-ρεκόρ στα συμφωνηθέντα, ενώ οι μειώσεις παραγωγής ενδέχεται να βελτιωθούν τους ερχόμενους μήνες καθώς τα μέλη που έχουν μείνει πιο πίσω -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ- θα «τρέξουν» για να πιάσουν τους στόχους τους.
Επιπλέον, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τα στοιχεία, πως η Ρωσία μείωσε την παραγωγή της κατά 124.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το μήνα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου.
Ωστόσο οι τιμές κυμαίνονται σε ένα πολύ μικρό εύρος μέχρι στιγμής φέτος, λόγω των εκτεταμένων ενδείξεων αύξησης στην αμερικανική δραστηριότητα εξόρυξης και στα αποθέματα.
«Η αγορά πετρελαίου κινείται μία προς τη μία και μία προς την άλλη κατεύθυνση τους δύο τελευταίους μήνες και έχει ‘’κολλήσει’’ σε ένα εύρος περίπου πέντε δολαρίων το βαρέλι. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές τις έξι τελευταίες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων αυτό το εύρος έχει περιοριστεί σε τρία δολάρια/βαρέλι για το Brent«, ανέφεραν οι αναλυτές της PVM.
«Βλέπουμε ένα παιχνίδι μαντεψιάς για το προς τα πού θα ξεφύγουν οι τιμές του πετρελαίου, από το τρέχον εύρος τους. Υπολογίζουμε ότι η φωνή εκείνων που αναμένουν υψηλότερες τιμές τους ερχόμενους μήνες είναι δυνατότερη από εκείνη των αντιπάλων τους», πρόσθεσαν οι ειδικοί, αν και προειδοποίησαν πως «αν οι τρέχουσες θέσεις long αποφασίσουν να αποσυρθούν, θα υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση για να πάνε οι τιμές».
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του χρυσού και του ασημιού. Ο χρυσός υποχωρεί 0,37% στα 1.254,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,45% στα 18,335 δολάρια.