Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί την άνοδο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,99% στα 49,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 1,25% στα 52,49 δολάρια. Πτωτικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Σταθεροποιούνται γύρω από τα 50 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου που κατέγραψαν αμέσως μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής και παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών πως οι άλλοι παραγωγοί πιθανότατα θα αναπληρώσουν αυτή την προσφορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,99% στα 49,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,25% και διαπραγματεύεται στα 52,49 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέλη του καρτέλ συμφώνησαν την Τετάρτη την πρώτη μείωση παραγωγής πετρελαίου από το 2008 και μετά, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και την πρώτη συντονισμένη δράση με τη Ρωσία εδώ και 15 χρόνια. Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν ενημέρωσε ότι είναι κι αυτό πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για μειώσεις.

«Ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει σε μια ιστορική μείωση της παραγωγής», ανέφεραν αναλυτές της AB Bernstein, επισημαίνοντας: «Η μείωση του 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα ήταν στο ανώτατο άκρο των προσδοκιών (0,7 με 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Μια επιπρόσθετη μείωση 0,6 εκατ. βαρελιών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα προσέθεταν σημαντικά σε αυτά που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ».

«Ο ΟΠΕΚ προσέφερε μία συμφωνία. Για την ώρα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν λάβει τεράστια στήριξη», επιβεβαίωσε και ο Jason Gammel της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Η ιστορική συμφωνία πυροδότησε «ξέφρενο trading», συμπληρώνει το Reuters. Ωστόσο παραμένουν κάποιες αμφιβολίες για τον περιορισμό της παραγωγής.

«Ο σκεπτικισμός παραμένει για το αν μεμονωμένες χώρες θα ακολουθήσουν, κάτι που κρατά τις τιμές χαμηλότερα από τα φετινά υψηλά (των 53,73 δολαρίων/βαρέλι τον Οκτώβριο) για την ώρα», υπογράμμισαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,43% στα 1.168,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,62%, στα 16,380 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v