Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 96,37 δολάρια έκλεισε η τιμή του αργού

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού session έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 98.62 δολάρια/βαρέλι. Ωστόσο έκλεισαν τελικά στα 96,37 δολάρια ανά βαρέλι με οριακές απώλειες.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι η αύξηση της μεταβλητότητας των τελευταίων εβδομάδων έχει έρθει για να μείνει στις αγορές τόσο των χρηματιστηρίων όσο και των εμπορευμάτων, καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτές χρησιμοποιούν τα παράγωγα προϊόντα για να μεταβάλλουν την σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους, προκειμένου να είναι στον ίδιο βηματισμό με τις ειδήσεις που ανακοινώνονται.

Σήμερα καταλυτική ήταν η ανακοίνωση από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι προτίθενται να διαφοροποιήσουν περαιτέρω το αξίας 1.43 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο των αποθεματικών τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε νέα ράλι σε όλα τα crosses, στέλνοντας το αμερικανικό δολάριο σε νέα ιστορικά χαμηλά τόσο έναντι της λίρας όσο και έναντι του ευρώ, με φυσικό επακόλουθο την ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων (αφού αυτά τιμολογούνται σε δολάρια).

Έτσι τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού session έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 98.62 δολάρια/βαρέλι πριν από την ανακοίνωση των αποθεμάτων από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.

Στη συνέχεια της ημέρας και μετά το άνοιγμα του floor στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε από το DOE ότι τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν κατά 821 χιλιάδες βαρέλια σε αντίθεση με το 1.5 εκατ. βαρέλια που είχε προεξοφλήσει η αγορά, ενώ τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν αναπάντεχα.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα οι traders να προβούν σε επιθετικές πωλήσεις στα συμβόλαια του αργού, καθώς είχαν προεξοφλήσει μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων, τα οποία έφτασαν να διαπραγματεύονται και στα 94.62 δολάρια, πριν ανακάμψουν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης για να κλείσουν τελικά στα 96.37 δολάρια/βαρέλι με οριακές απώλειες.

Στα προϊόντα ενισχύθηκαν τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης (κέρδη 0.37%) όσο και η βενζίνη (κέρδη 0.23%) με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του πρώτου να κλείνουν στα 261.75 cents/gallon και τα συμβόλαια της δεύτερης να κλείνουν στα 244.06 cents/gallon. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κλείνει με πτώση 2.89 % στα 7.636 $/MMBtu.

Η ανακοίνωση της είδησης ότι η κεντρική τράπεζα προτίθεται να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της μακριά από το αμερικανικό δολάριο πυροδότησε νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά θεώρησαν, όπως ήταν φυσικό, ότι ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αυτά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι ο δέκατος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο, με αποθέματα της τάξεως των 600 μετρικών τόνων, τα οποία και αποτελούν σε αξία μόλις το 0.9% του συνόλου των αποθεματικών της.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού σειράς Δεκεμβρίου έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 848 $/oz, κατά την διάρκεια του ασιατικού και του ευρωπαϊκού session όταν το ευρώ διαπραγματευόταν πάνω από τα 1.47 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν και έκλεισαν την ημέρα σε νέο ιστορικό ρεκόρ για κλείσιμο στα 833.5 $/oz, με άνοδο 1.23%.

Όσον αφορά στο ασήμι, τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 16.275 $/oz πριν υποχωρήσουν στη συνέχεια για να κλείσουν, εν μέσω έντονων διακυμάσεων, με έλαφρές απώλειες στα 15.325 $/oz.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v