Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 29 δολάρια επιστρέφει το Brent

Μετά τη "βουτιά" στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, λόγω Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν λίγο υψηλότερα από τα 29 δολάρια το βαρέλι. Κινήσεις από Ομάν και -ίσως- Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν οι τιμές του πετρελαίου, που νωρίτερα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, γνωστοποίησε χθες πως είναι έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που θα έρθει να προστεθεί σε μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά.

Η ανακοίνωση αυτή «έστειλε» το Brent κάτω και από τα 28 δολάρια νωρίτερα, στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως η αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν έρχεται σε μια πολύ κακή στιγμή.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει βουτιά 75% από τα μέσα του 2014, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αρνούνται να μειώσουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» συνεχίζει τη διολίσθησή της, προκαλώντας πρόβλημα στους προϋπολογισμούς πολλών χωρών, δειλά δειλά κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως μειώσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να στηρίξουν την αγορά.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ομάν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να μειώσει την παραγωγή του κατά 5-10%, αν και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά, ενώ αναλυτής της Saxo Bank ανέφερε πως και η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα μείωσης της παραγωγής της.

Σημειώνεται πως τόσο η Ρωσία όσο και το Ομάν είναι χώρες εκτός ΟΠΕΚ, και ο ΟΠΕΚ είχε ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβριο πως για να αρχίσει να μειώνει την παραγωγή του το καρτέλ, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε μειώσεις οι χώρες εκτός του Οργανισμού.

Τα futures του αμερικανικού αργού κινούνται 0,37% υψηλότερα στα 29,53 δολάρια το βαρέλι και του Brent 0,48% υψηλότερα στα 29,08 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v