Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα 31 δολάρια αργό και Brent

Απομακρύνεται από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο, καθώς τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές του "μαύρου χρυσού" τον Δεκέμβριο. Συνεχίζεται η πτώση του χρυσού.

Μετά τη χθεσινή κατάρρευση, που είδε τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν κάτω και από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ο «μαύρος χρυσός» επιχειρεί σήμερα ανάκαμψη, με βοήθεια από την ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, που έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 7,82 εκατ. βαρελιών τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 21% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν αυτήν την ώρα άνοδο 2,46% στα 31,19 δολάρια το βαρέλι και του Brent 2,69% στα 31,69 δολάρια.

Σημειώνεται πως τα 30 δολάρια είναι και ψυχολογικό αλλά και οικονομικό όριο και, τις τελευταίες ημέρες, οι traders συνέρρεαν μαζικά σε put options των 30 δολαρίων για τα συμβόλαια λήξεως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την τιμή του πετρελαίου παραμένει ο υπερκορεσμός της αγοράς, με την αμερικανική κυβέρνηση να δίνει χθες μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, εκτιμώντας πως το πρόβλημα θα εντείνεται μέχρι και το 2017.

Στην ήδη αυξημένη προσφορά αναμένεται να προστεθεί φέτος και η παροχή πετρελαίου από το Ιράν, μόλις δηλαδή αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών εκτιμά πως θα υπάρξει μια περιορισμένη μείωση της παροχής αμερικανικού πετρελαίου το επόμενο έτος και μια σταθερή ανάπτυξη της ζήτησης, που θα βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί ο υπερκορεσμός από το γ' τρίμηνο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια και η ενίσχυση του δολαρίου, στρέφει τους επενδυτές μακριά από τον χρυσό, ο οποίος συνεχίζει να χάνει έδαφος.

Η τιμή spot του κίτρινου μετάλλου κινείται 0,8% χαμηλότερα στα 1.081,8 δολάρια ενώ τα αμερικανικά futures υποχωρούν κατά 0,3% στα 1.082 δολάρια η ουγκιά.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Shandong Gold Group, Shu Jiang, «η αγορά περιμένει ότι ίσως τον Μάρτιο η Fed θα προχωρήσει στην δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα πολύ ισχυρό δολάριο και έτσι οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα πιεστούν».

Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται το παλλάδιο, στα 468 δολάρια η ουγκιά, ο άργυρος υποχωρεί κατά 0,1% στα 13,775 δολάρια η ουγκιά, ενώ στα 837 δολάρια σταθεροποιείται η πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v