Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο προς τα 30 δολάρια

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, που "φλερτάρουν" πλέον με τα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυξάνονται τα "στοιχήματα" για περαιτέρω πτώση, ενώ αναλυτές βλέπουν την τιμή του "μαύρου χρυσού" ακόμα και στα 10 δολάρια.

Πτώση έως και 3% κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου, που «οδεύουν» προς τα 30 δολάρια το βαρέλι, προς τα επίπεδα δηλαδή από τα τέλη του 2003, με τους αναλυτές να προχωρούν σε υποβαθμίσεις των προβλέψεών τους και τους traders να «στοιχηματίζουν» ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τιμής.

Από την αρχή του έτους, το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου 20%, λόγω του υπερκορεσμού της αγοράς, τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία και την αστάθεια στις αγορές μετοχών, αλλά και την ενίσχυση του δολαρίου, που καθιστά το εμπόρευμα ακριβότερο για τις χώρες εκείνες που αγοράζουν πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα. Μάλιστα, από τα μέσα του 2014, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 70%.

Τα futures του Brent έφτασαν να υποχωρούν κατά περισσότερο από 3%, στα 30,43 δολάρια το βαρέλι -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004, ενώ αυτή την ώρα καταγράφουν πτώση 2,35% στα 30,81 δολάρια. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως τα 30,41 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2003, για να κινηθεί λίγο αργότερα στα 30,59 δολάρια.

Τα στοιχεία των συναλλαγών δείχνουν πως οι θέσεις short στα συμβόλαια του αμερικανικού αργού βρίσκονται σε ρεκόρ υψηλό, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί traders περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές. Παράλληλα, οι αναλυτές των Barclays, Macquarie, Bank of America Merrrill Lynch, Standard Chartered και Societe Generale υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το 2016, προβλέποντας ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και στα 10 δολάρια το βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v