Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα το πετρέλαιο λόγω των εντάσεων Σ.Αραβίας-Ιράν

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ωθεί υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου, όμως ο υπερκορεσμός της αγοράς σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την κινεζική οικονομία συγκρατούν την άνοδο.

Σημαντικά υψηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη διαπραγμάτευση της νέας χρονιάς, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν –δυο σημαντικότατων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου του κόσμου, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν, ως αντίδραση στις επιθέσεις που δέχθηκε η πρεσβεία της στην Τεχεράνη. Η διπλωματική σύγκρουση των δυο χωρών εντάθηκε μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού το Σάββατο.

Η σύγκρουση μεταξύ των δυο αυτών χωρών της Μέσης Ανατολής έρχεται την ώρα που το Ιράν ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου του, μετά την αναμενόμενη άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πάντως, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παραμένει συγκρατημένη λόγω των στοιχείων για την κινεζική οικονομία.

Μάλιστα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν περίπου δυο τρίτα χαμηλότερες απ' όσο ήταν στα μέσα του 2014, λόγω του υπερκορεσμού της παγκόσμιας αγοράς, αφού οι χώρες του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παράγουν από 0,5 εκατ. ως 2 εκατ. βαρέλια επιπλέον πετρέλαιο κάθε μέρα.

Τα futures του αμερικανικού αργού κινούνται 0,84% υψηλότερα στα 37,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent ενισχύονται κατά 0,99% στα 37,65 δολάρια, έχοντας νωρίτερα αγγίξει έως τα 38,5 δολάρια το βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v