Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 35 δολάρια το Brent

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή πιέζουν την αγορά πετρελαίου, ενώ ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση της Β. Κορέας για τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου, λόγω της πορείας της κινεζικής οικονομίας αλλά και της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τα futures του Brent (παράδοση Φεβρουαρίου) έφθασαν να υποχωρούν έως και 4,3% στα 34,85 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2004, ενώ στο ίδιο επίπεδο υποχώρησε και η τιμή του αμερικανικού αργού.

Η νέα αυτή πτώση στις τιμές του πετρελαίου έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, αλλά και εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δυο εκ των μεγαλυτέρων πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του κόσμου και μελών του ΟΠΕΚ.

Σήμερα μάλιστα, κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η επίπτωση της σύγκρουσης των δυο χωρών είναι «η μεγαλύτερη απειλή» για την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από την σημερινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για «επιτυχή δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου της».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v