Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο χαμηλό 12ετίας το Brent

Νέο χαμηλό 12 ετών άγγιξε νωρίτερα το Brent, υποχωρώντας έως τα 29,73 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά προετοιμάζεται για τις προμήθειες ιρανικού αερίου, μετά την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας, που ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο.

Η προοπτική αύξησης της προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, σε μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, «έστειλαν» το Brent σε νέο χαμηλό 12 ετών στις συναλλαγές στην Ασία.

Το Brent έφτασε να υποχωρεί έως τα 29,73 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ τώρα ανακάμπτει στα 30,30 δολάρια. Αυξημένη κατά 0,82% η τιμή του αμερικανικού αργού, στα 30,73 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή από αυτήν του Brent, αντανακλώντας το πλήγμα που δέχεται η παγκόσμια αγορά από την προοπτική να «πέσει» περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά, αφού οι κυρώσεις κατά της χώρας είναι πιθανό να αρθούν ακόμα και αύριο, Παρασκευή.

Παράλληλα, πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε δυο ημέρες που το Brent υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Wood Mackenzie, από το 2014 έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί ενεργειακά projects στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ύψους 380 δισ. δολαρίων, καθώς οι εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε περικοπές δαπανών για να μπορέσουν να επιβιώσουν από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v