Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά το Brent στα $59,2- Και το Ιράν στο χορό των εκπτώσεων

Συνεχίζεται ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Το Ιράν προσφέρει τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των τελευταίων 14 ετών. Η Ρωσία δεσμεύεται να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή της. Το Brent υποχωρεί ξανά κατά 1,2%.

Σε πτωτική τροχιά παραμένουν οι τιμές του μαύρου χρυσού καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος των τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ενώ παράλληλα εντείνεται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 1,2% στα 59,28 δολ. ανά βαρέλι και πλησιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει βουλιάξει κατά 45% φέτος.

Καταλύτης ήταν η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ που εκτόξευσε την παραγωγή των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών. Τα ισχυρότερα μέλη του ΟΠΕΚ, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, αγνόησαν το αίτημα μικρότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της παραγωγής ώστε να στηριχθούν οι τιμές. Έκριναν ότι αυτό που προέχει είναι πλέον η προάσπιση του μεριδίου αγοράς και όχι της τιμής του πετρελαίου.

Στον ίδιο ρυθμό κινείται και η Ρωσία με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να δηλώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα παραμείνει σταθερή. Όπως αποκαλύπτει παράλληλα, το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, το Ιράν προσφέρει στους πελάτες της Ασίας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις των τελευταίων 14 ετών. Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει πρόσφατα από τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και του Κουβέιτ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v