Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσγείωση» πετρελαίου στα 55 δολάρια

Η τιμή του συμβολαίου της ποικιλίας WTI παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε με πτώση 3,3% στα 55,91 δολάρια το βαρέλι. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 2009.

Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμηράτων ότι δεν θα μειώσουν την παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ δεν θα περιορίσει την παραγωγή ακόμα και αν η τιμή πέσει ως τα 40 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Εμηράτων.

Η τιμή του συμβολαίου της ποικιλίας WTI παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισε με πτώση 3,3% στα 55,91 δολάρια το βαρέλι. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 2009.

Σημειώνεται ότι από τις 27 Νοεμβρίου που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή, η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 20%.

Η τιμή του συμβολαίου του Brent παραδόσεως Ιανουαρίου διολίσθησε 1,3% στα 61,06 δολάρια το βαρέλι. Οι απώλειες του Brent το 2014 φτάνουν το 45%.

Goldman Sachs: Η βουτιά στο αργό απειλεί επενδύσεις $1 τρισ.

Η δραματική πτώση της τιμής του αργού θέτει σε κίνδυνο επενδυτικά σχέδια περίπου $1 τρισ., προειδοποιεί η Goldman Sachs.

H ακύρωση των σχεδίων αυτών θα στερούσε από τον κόσμο περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την επόμενη δεκαετία ή 8% της τρέχουσας ζήτησης.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η Goldman εξέτασε περισσότερα από 400 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ανάλυση του διεθνούς οίκου, η οποία βασίζεται σε μια τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι, δείχνει πως κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε παραγωγή 2,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα ως το 2020 και περιμένουν έγκριση, έχουν γίνει ασύμφορα.

Το νούμερο αυτό αυξάνεται στα 7,5 εκατ. βαρέλια ως το 2025. Σημειώνεται πως η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη το σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν το κόστος κατά 30% για να καταστήσουν τα σχέδια αυτά κερδοφόρα, με την τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά, η παραγωγή που κινδυνεύει στα κοιτάσματα αυτά αντιστοιχεί σε 930 δισ. δολάρια επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v