Κάτω από τα 65 δολ/βαρέλι υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Εκτός από τον πόλεμο τιμών που εξελίσσεται μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του και για την παγκόσμια ζήτηση για μαύρο χρυσό εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στην αγορά.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον επαπειλούμενο κορεσμό που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου. Στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών τοποθετεί πλέον ο ΟΠΕΚ την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Πλέον ο ΟΠΕΚ βλέπει μείωση της ζήτησης για αργό στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 2003.
Ο ΟΠΕΚ όμως, φαίνεται πως δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τις τιμές καθώς η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να προασπιστεί το μερίδιο της αγοράς της (από την σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ) και όχι την τιμή του πετρελαίου. "Γιατί να μειώσουμε την παραγωγή;" διερωτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αλ-Ναίμι και συμπλήρωσε: "Είναι μία αγορά και πουλάω σε αυτή την αγορά. Γιατί να μειώσω την παραγωγή μου;"
Η τιμή πετρελαίου Brent, η οποία καταγράφει βουτιά 43% από τα μέσα Ιουνίου, υποχωρεί κατά 4,9% στα 63,56 δολ. ανά βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 40 δολ. καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ. Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα το Ιράκ προχώρησε σε μείωση των προσφερόμενων τιμών για τους πελάτες στην Ασία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που έχει προβεί σε σημαντικές εκπτώσεις για τους πελάτες σε Ασία και ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για τον επόμενο χρόνο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυο μηνών που η ΕΙΑ αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της.
Οι εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο είναι ραγδαίες.
Μόλις χθες, η ΒΡ ανακοίνωσε νέα στρατηγική για το 2015 με ψαλίδι στα επενδυτικά σχέδια αλλά και περικοπές χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Την ίδια ημέρα, δύο υπερχρεωμένες εταιρείες που ασχολούνται με την σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ, η Oasis Petroleum και η Goodrich Petroleum, ανακοίνωσαν μεγάλες περικοπές στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες για τον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η ConocoPhilips, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, δήλωσε πως θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες κατά 20% το 2015.