Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το φράγμα των $60 το πετρέλαιο

Κάτω από το επίπεδο των 60 δολαρίων υποχώρησε η ποικιλία WTI του αργού, καταγράφοντας απώλειες 1,6%. Στα 63,74 έκλεισε η τιμή του πετρελαίου Brent, με απώλειες 50 σεντς.

Η τιμή του αργού πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, επίπεδο στο οποίο δεν έχει βρεθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή της ποικιλίας του αργού WTI κατέγραψε πτώση 1,6% στα 59,95 δολάρια το βαρέλι. H ποικιλία WTI κινούνταν οριακά πάνω από τα 60 δολάρια κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά έπεσε στα 59,95 δολάρια λίγο πριν το κλείσμο. 

Η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 50 σεντς στα 63,74 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περίπου 40% τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι ισορροπίες στην αγορά αλλάζουν ριζικά με την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Το «ξεπούλημα» κλιμακώθηκε μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα να μην μειώσει την παραγωγή. 

Την Τετάρτη ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. 

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον επαπειλούμενο κορεσμό που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου. Στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών τοποθετεί πλέον ο ΟΠΕΚ την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Πλέον ο ΟΠΕΚ βλέπει μείωση της ζήτησης για αργό στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 2003.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. "Γιατί να μειώσουμε την παραγωγή;" διερωτήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αλ-Ναίμι και συμπλήρωσε: "Είναι μία αγορά και πουλάω σε αυτή την αγορά. Γιατί να μειώσω την παραγωγή μου;"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v