Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ποιες χώρες ελκύουν τα εκπατρισμένα στελέχη

Οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό εκπατρισμένων στελεχών που αποζητούν το συνδυασμό υψηλότερων αποδοχών και ευοίωνων προοπτικών για την προσωπική τους οικονομία, τονίζει η HSBC. Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι προορισμοί.

HSBC: Ποιες χώρες ελκύουν τα εκπατρισμένα στελέχη

Οι αναδυόμενες και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές γίνονται περισσότερο ελκυστικές για τα εκπατρισμένα στελέχη και για τις επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα "Expat Explorer" της HSBC.

Όσο αναπτύσσονται οι αναδυόμενες αγορές, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για στελέχη από το εξωτερικό, με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από τους εργοδότες τους στο εξωτερικό, ζουν σε αναδυόμενες ή ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στη Βραζιλία, 37% των ερωτηθέντων εκπατρισμένων στελεχών έχουν "μεταναστεύσει" εκεί γιατί τους το ζήτησε ο εργοδότης τους, ενώ ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 13%. Μεγάλο αριθμό αποσπασθέντων στελεχών από το εξωτερικό προσελκύουν επίσης η Τουρκία (29%), η Ινδία (26%), η Κίνα (24%) και το Μεξικό (24%).

Ο Dean Blackburn, Head of HSBC Expat, σχολίασε: «Η πλάστιγγα της παγκόσμιας οικονομίας γέρνει προς τις αναδυόμενες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και η τάση αυτή συμπαρασύρει την κινητικότητα των στελεχών. Οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό εκπατρισμένων στελεχών που αποζητούν το συνδυασμό υψηλότερων αποδοχών και ευοίωνων προοπτικών για την προσωπική τους οικονομία».
Οι κορυφαίοι 5 προορισμοί για τα εκπατρισμένα στελέχη τα οποία έχουν αποσπαστεί από τον εργοδότη τους – Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απόδημων που απάντησαν ότι μετακινήθηκαν κατόπιν προτροπής της εταιρεία τους:

Οι κορυφαίοι 5 προορισμοί για τα εκπατρισμένα στελέχη

(που έχουν αποσπαστεί από τον εργοδότη τους)

%

1. Βραζιλία

37%

2. Τουρκία

29%

3. Ινδία

26%

4. Κίνα

24%

5. Μεξικό

24%

 

 

 

 

 

 

Τι μπορούν να απολαύσουν τα εκπατρισμένα στελέχη σε μια αναδυόμενη οικονομία;

• Υψηλότερες αποδοχές και χαμηλότερο κόστος ζωής για τους αποδήμους στην Ασία

Τα εκπατρισμένα στελέχη στην Ασία είναι πιθανότερο να έχουν μια πιο «άνετη ζωή», με το 19% αυτών να απολαμβάνουν αποδοχές που υπερβαίνουν τα 200.000 δολάρια ετησίως σε μεικτό εισόδημα. Παγκοσμίως, το αντίστοιχο ποσοστό εκπατρισμένων στελεχών με εισοδήματα υψηλότερα των 200.000 δολαρίων ετησίως φτάνει το 11%. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ο μέσος ετήσιος μισθός για τα εκπατρισμένα στελέχη έφθασε στα 119.000 δολάρια, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 92.000 δολάρια.

Στην Κίνα κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό εκπατρισμένων στελεχών με υψηλά εισοδήματα παγκοσμίως – 38% κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως και 76% έχουν υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα από αυτό είχαν στην πατρίδα τους.

Όπως είναι φυσικό, το κόστος ζωής στην Ασία είναι σημαντικά χαμηλότερο. Για παράδειγμα, 70% των ερωτηθέντων στην Ταϊλάνδη, 51% στο Βιετνάμ και 50% στην Ταϊβάν απαντούν ότι οι δαπάνες για στέγη και κατοικία είναι χαμηλότερες από ότι στην πατρίδα τους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 23%.

• Θετικές προοπτικές της οικονομίας

Τα στελέχη που ζουν σε αναδυόμενες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν θετικές τις προοπτικές για την τοπική οικονομία. Στην Ασία, 41% των απόδημων συμφωνούν ότι η χώρα υποδοχής βελτιώνεται ως τόπος κατοικίας και εργασίας, ενώ ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 32%. Τα εκπατρισμένα στελέχη στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική είναι επίσης αισιόδοξα για την πορεία της τοπικής οικονομίας (58% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 55% στο Κατάρ, 53% στο Μεξικό και 40% στη Βραζιλία).

• Νέες επαγγελματικές προκλήσεις

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι αναδυόμενες Ασιατικές οικονομίες αποτελούν ελκυστικό προορισμό για τα εκπατρισμένα στελέχη, τα οποία επιζητούν προκλήσεις στην επαγγελματική τους ζωή: 44% των ερωτηθέντων από τη συγκεκριμένη περιοχή δηλώνουν ότι «μετανάστευσαν» καθώς αποζητούσαν μια καινούργια πρόκληση, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 31%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v