Τα top 10 των περιζήτητων επαγγελμάτων με υψηλή, μέση και χαμηλή εξειδίκευση

Αποκαλυπτικά στοιχεία του «Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας». Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις κατά 54,4% μέσα σε ένα χρόνο. Ποιες θέσεις εργασίας είναι σε πρώτο πλάνο για τις εταιρείες.

Τα top 10 των περιζήτητων επαγγελμάτων με υψηλή, μέση και χαμηλή εξειδίκευση

Επαγγέλματα όλων των επιπέδων εξειδίκευσης όπως επόπτες, τεχνικοί ελέγχου, γιατροί, μεσίτες, ελεγκτές ποιότητας προϊόντων, χειριστές μηχανημάτων, αλλά και ταχυμεταφορείς, καθαριστές και συλλέκτες απορριμμάτων είναι κάποια από αυτά που εάν κάποιος τα γνωρίζει, είναι πολύ εύκολο να βρει δουλειά.

Ή αντίστροφα, είναι κάποια από τα επαγγέλματα που είναι δύσκολο να βρει κάποιος εργοδότης εργαζόμενους. Μάλιστα, όσο η θετική δυναμική της αγοράς εργασίας συνεχίζεται, όσο δηλαδή η απασχόληση και η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό αυξάνονται, τόσο αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές, λόγω της αναντιστοιχίας ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 53.814, αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στον Κλάδο του Τουρισμού (16,4%), στον Δημόσιο Τομέα και συγκεκριμένα σε Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση (14,6%) και στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (13,7%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η αναντιστοιχία αυτή αποτέλεσε άλλωστε το αντικείμενο μελέτης της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.600 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ήταν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις (52,4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τακτικές ανάγκες τους λόγω ανάπτυξης (είτε από την αύξηση των πωλήσεων είτε από την επέκτασή τους χάρη στην έγκριση χρηματοδοτήσεων) παρά για την κάλυψη προσωρινών/εποχικών αναγκών.

Η ζήτηση επικεντρώνεται σε νέους εργαζόμενους: Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη προσωπικού με μικρή προϋπηρεσία (έως πέντε έτη), πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση), ανεξαρτήτως φύλου και προσφέρουν μισθό έως 1.500 ευρώ.

Η ζήτηση δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων: οι περισσότερες επιχειρήσεις (43,4%) αναζητούν επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης, με την αναζήτηση ανειδίκευτων εργατών να ακολουθεί (26,6%).

 Με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης

Σύμφωνα με την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων από τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ένα απόλυτα χρήσιμο και σχεδόν αναξιοποίητο «εργαλείο» που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων (ΕΛΣΤΑΤ, Εργάνη, ΔΥΠΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Eurostat, ESCO) για την παρακολούθηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και χάνονται ανά επάγγελμα, εκπαιδευτικό επίπεδο, φύλο, ηλικία, καθεστώς απασχόλησης, κάθε μήνα, σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο, τα 10 επαγγέλματα με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που είναι πολύ πιθανό να βρει κανείς δουλειά άμεσα είναι:

  1. Επόπτες/υπεύθυνοι εργασιών,
  2. τεχνικοί ελέγχου διαδικασίας,
  3. ελεγκτές και τεχνικοί ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας,
  4. επαγγελματίες διοίκησης,
  5. διευθυντές μεταποίησης,
  6. ιατροί,
  7. πράκτορες και μεσίτες αγοραπωλησιών,
  8. σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών,
  9. οικονομικοί διευθυντές και
  10. ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα.

Με μέση εξειδίκευση

Αντίστοιχα περιζήτητα επαγγέλματα, με μέσο επίπεδο εξειδίκευσης, είναι:

  1. Χειριστές εξοπλισμού επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων,
  2. χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανών παραγωγής χημικών προϊόντων,
  3. χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικό,
  4. ελεγκτές ποιότητας προϊόντων,
  5. χειριστές εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου,
  6. κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγών και λοιπών ζώων,
  7. χειριστές χωματουργικών και παρόμοιων μηχανημάτων,
  8. συναρμολογητές,
  9. ναυτικοί-πλήρωμα καταστρώματος και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, και
  10. τεχνικοί προεκτύπωσης - τυπογράφοι.

Με χαμηλή εξειδίκευση

Τέλος, οι 10 ειδικότητες που ανοίγουν άμεσα την πόρτα της αγοράς εργασίας, με χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης, είναι:

  1. Αγγελιοφόροι, διανομείς δεμάτων,
  2. αχθοφόροι αποσκευών,
  3. αφισοκολλητές,
  4. αχθοφόροι ξενοδοχείου,
  5. φορτοεκφορτωτές,
  6. ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης,
  7. πλανόδιοι πωλητές (εξαιρουμένων των πωλητών τροφίμων),
  8. ανειδίκευτοι εργάτες μεικτών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,
  9. υπάλληλοι ταχυφαγείου,
  10. συλλέκτες απορριμμάτων και ανακυκλούμενων υλικών,
  11. οικιακοί βοηθοί και καθαριστές και
  12. ανειδίκευτοι εργάτες έργων πολιτικού μηχανικού.

Όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης στο Euro2day.gr, «καθώς προσεγγίζουμε το κέλυφος της διαρθρωτικής ανεργίας, το 9,5% είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα από το 2009 και μετά, χρειαζόμαστε στοχευμένα μέτρα ένταξης στην αγορά περισσότερων γυναικών και νέων. Ταυτόχρονα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να εξασφαλίσουμε τη σύζευξη δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς.

Μέσω των ενεργητικών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάρτιση των ωφελούμενων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Είναι πλέον όμως σαφές πως πέρα από τα μέτρα που η κυβέρνηση θα λάβει, μία σύγχρονη επιχείρηση οφείλει να εντάσσει την κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον πυρήνα των επενδύσεών της, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική με βιώσιμο τρόπο. Μόνο έτσι θα επιταχύνουμε τη σύγκλιση της οικονομίας μας με την ΕΕ, τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στους μισθούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v