Σημαντική αύξηση κατά 32,6% κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα, φθάνοντας το γ’ τρίμηνο του 2024 τις 48.813, περισσότερες κατά 12.012, συγκριτικά με τις 36.801 που είχαν καταγραφεί πριν από ακριβώς ένα έτος.
Βέβαια, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, καθώς μιλάμε για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος, κατά το οποίο η τουριστική σεζόν και η εποχική απασχόληση βρίσκονται στην κορύφωσή τους.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι 36.801 κενές θέσεις εργασίας του περασμένου Σεπτεμβρίου, αποτελούν την χειρότερη επίδοση, από το 2009 και μετά, πάντα βέβαια κατά το ίδιο τρίμηνο αναφοράς.
Συγκεκριμένα, το 2021 εν μέσω πανδημίας, είχαν καταγραφεί 15.125 κενές θέσεις εργασίας, αυξημένες κατά 56,2%, σε σχέση με τις 9.685 του 2020. Το 2022, ανήλθαν στις 24.234, περισσότερες κατά 9.109 ή 60,8% μέσα σε ένα έτος. Αντίστοιχα και το 2023, με 36.801 κενές θέσεις εργασίας, (αύξηση 51,3% ή 12.567 θέσεις), για να φτάσουμε στις 48.813 του γ’ τριμήνου του 2024.
Σε σχέση βέβαια με το αμέσως προηγούμενο, β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρατηρείται μείωση των κενών θέσεων κατά 17,2% ή κατά 10.128 θέσεις. Να σημειωθεί εδώ, ότι το αρνητικό ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας, καταγράφηκε φέτος, κατά το α’ τρίμηνο με 70.826.
Επισημαίνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τις κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, δηλαδή σε διάστημα έως τρεις μήνες, το πολύ. Αναφέρεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον τρεις εργαζόμενους, ως μισθωτούς, η κάθε μία και δεν υπάρχει αντίστοιχη καταγραφή για κενές θέσεις μη μισθωτών εργαζόμενων (πχ ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι).
Οι πρωτοβουλίες υπουργείου Εργασίας - ΔΥΠΑ
Να σημειωθεί ότι με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων, ιδιαίτερα σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Rebrain Greece στο Άμστερνταμ, με περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες. Αλλά και η ΔΥΠΑ διοργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τις «Ημέρες Καριέρας» εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ, με τις συμμετοχές Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία να υπερβαίνουν τις 1.600.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν 51 επιχειρήσεις, που αναζητούν εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις που έχουν και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως είναι η τεχνολογία, η πληροφορική, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσφέρουν θέσεις εργασίας Μηχανικών, Αναλυτών δεδομένων, Επαγγελματιών υγείας, Στελεχών μάρκετινγκ και πωλήσεων, Οικονομολόγων και ειδικών στον τομέα της πληροφορικής.
Τα μεγάλα κενά
Σε πρόσφατη αναφορά του ΚΕΠΕ, που όμως αφορά την ανάλυση των στοιχείων του β’ τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της Eurostat, επισημαίνεται ότι στον κλάδο "Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών", τον μεγαλύτερο κλάδο στη χώρα σε όρους απασχόλησης, οι κενές θέσεις έφτασαν το 1,7%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν 2,2%.
Παρά το χαμηλό ποσοστό κενών θέσεων, λόγω αριθμού απασχολουμένων, αυτό ισοδυναμεί με 12 χιλ. κενές θέσεις. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στον κλάδο "Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης", τόσο σε όρους δείκτη όσο και σε απόλυτο αριθμό. Οι κενές θέσεις αντιστοιχούν στο 8,3% του συνόλου των απασχολουμένων στον κλάδο και, λόγω μεγέθους της απασχόλησης, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 36,5 χιλ.
Μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εντοπίζεται ακόμη στον κλάδο Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (11,6 χιλ.), με τον δείκτη να αγγίζει το 6,7%. Τέλος, στη Μεταποίηση το ποσοστό των κενών θέσεων είναι χαμηλό (2,1%) και λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στις Κατασκευές είναι μία μονάδα υψηλότερος (3,1%), αλλά πάλι κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ-27.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αν συνέκρινε κανείς τους δείκτες στους διάφορους κλάδους στην Ελλάδα και την ΕΕ-27 και έβαζε ως όριο τη μία μονάδα απόκλιση, τότε θα έπρεπε να προβληματιστεί για τους κλάδους Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες και Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης.
Ειδικά αν, τελικά, οι κενές θέσεις υποδηλώνονται, όπως φαίνεται να προκύπτει για τον κλάδο Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, όπου γίνεται λόγος για περισσότερες από 80 χιλιάδες κενές θέσεις το καλοκαίρι του 2024.
Επίσης, είναι ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Κέντρο, ότι ο δείκτης κενών θέσεων φαίνεται να σχετίζεται με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζόμενους, έχουν κατά κανόνα λιγότερες κενές θέσεις. Σε έναν βαθμό αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις αναζητούν συχνά εργαζόμενους με πολλαπλές αρμοδιότητες και καθήκοντα, οι οποίοι είναι δυσκολότερο να βρεθούν.
Αυτό φαίνεται να ισχύει στους περισσότερους κλάδους. Εξαίρεση είναι λίγοι κλάδοι, όπως η Ενημέρωση και Επικοινωνία, όπου οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν υψηλότερο ποσοστό κενών θέσεων από το σύνολο, και κάποιοι κλάδοι όπου το μέγεθος δεν φαίνεται να επιδρά, όπως η Εκπαίδευση και ο κλάδος Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας, και οι δύο τελευταίοι με έντονη παρουσία του δημόσιου τομέα.