Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το ευρώ το οποίο διαπραγματεύεται μεταξύ 93,93 - 94,85 σέντς ανά δολάριο. Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 94,38 σεντς μετά τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΚΤ ότι είναι επιθυμητή η σταδιακή ισχυροποίηση του ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το ευρώ το οποίο διαπραγματεύεται μεταξύ 93,93 - 94,85 σέντς ανά δολάριο από 94,33 σεντς που ήταν αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σήμερα το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 94,38 σεντς, ενώ η ενδεικτική τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία του ευρώ ορίστηκε στα 94,59 σεντς.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα το ευρώ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001 (94,90 δολάρια) μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας το Μάιο στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη της αναμενόμενης. Ρόλο στη σημερινή μικρή υποχώρηση του ευρώ διαδραματίζει η δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ ότι είναι επιθυμητή η σταδιακή και όχι η απότομη ισχυροποίηση του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα είχε εμμέσως εκφράσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την απότομη ενίσχυση του ευρώ.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ και η σημερινή ανακοίνωση ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στη Γερμανία παρουσίασαν σε μηνιαία βάση υποχώρηση μεγαλύτερη (-2,4%) της αναμενόμενης (-0,3%). Η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου όμως περιορίζεται από το δυσμενές επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Θετικά, εξάλλου, επηρεάζει το ευρώ η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προβεί συντομότερα από τη Fed σε αύξηση επιτοκίων.

Το γεν ανακάμπτει έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την αρχική υποχώρησή που κατέγραψε λόγω φόβων για πέμπτη συνεχόμενη παρέμβαση σε διάστημα τριών εβδομάδων της Τράπεζας της Ιαπωνίας με στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής τάσης του. Η ισοτιμία ευρώ γεν διαμορφώνεται στα 117,66 γεν ανά ευρώ, έναντι 117,38 γεν ανά ευρώ το πρωί και 117,37 γεν ανά ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v