Σε ρεκόρ 12 ετών η στερλίνα έναντι του δολαρίου

Κοντά σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, ενώ το αμερικανικό νόμισμα βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 1992 έναντι της στερλίνας, μετά τις πρόσφατες ενδείξεις επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία.

Κοντά σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, αλλά η αγορά αποφεύγει κατά τους αναλυτές να ωθήσει το νόμισμα χαμηλότερα, αναμένοντας κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Το αμερικανικό νόμισμα βυθίστηκε πάντως στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 1992 έναντι της βρετανικής στερλίνας, μετά τις πρόσφατες ενδείξεις επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία.

Η στερλίνα, με άνοδο 4,4% έναντι του ευρώ τον προηγούμενο μήνα, κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο μεγαλοεπενδυτής George Soros κατόρθωσε να εκδιώξει το νόμισμα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η τρέχουσα εκτίναξη του νομίσματος αποδίδεται στις δηλώσεις του Άγγλου κεντρικού τραπεζίτη Mervyn King ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί και καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να ευνοούν ένα ασθενές δολάριο.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε έως τα 1,9181 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Σεπτεμβρίου 1992 και κινείται στα 1,9170 δολ. το πρωί στο Λονδίνο έναντι κλεισίματος στα 1,9007 δολ. χθες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το βρετανικό νόμισμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές που αναζητούν εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου, καθώς η βρετανική οικονομία είναι η πιο ισχυρή αυτή την περίοδο μεταξύ της Ομάδας των Επτά πλέον ανεπτυγμένων κρατών.

Έναντι του ευρώ και του γεν, το δολάριο εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς επικρατούν ρευστοποιήσεις κερδών αλλά και ανησυχίες για παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές.

Το ευρώ κινείται στα 1,3315 δολάρια από το χθεσινό κλείσιμο στα 1,3282 δολ. χθες και το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 1,3336 που σημειώθηκε στις συναλλαγές overnight. Η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 102,75 γεν έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 103,08 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v