Η Κίνα βύθισε σε νέο ναδίρ το δολάριο (upd)

Κοντά σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000 έναντι του γεν βυθίστηκε το δολάριο, όταν φημολογήθηκε ότι η Κίνα μείωσε τον όγκο των αμερικανικών χρεογράφων στα αποθέματά της. Το νόμισμα ανέκαμψε όταν η Κίνα διέψευσε τις φήμες.

Κοντά σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000 έναντι του γεν κινείται το δολάριο, καθώς φημολογήθηκε ότι η Κίνα μείωσε τον όγκο των αμερικανικών χρεογράφων στα αποθέματά της.

Η Κίνα περιόρισε το άνοιγμά τους στα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”China Business News”, που επικαλείται δηλώσεις μέλους της Επιτροπής Διαμόρφωσης Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η τράπεζα της Κίνας μερικές ώρες αργότερα διέψευσε το δημοσίευμα που κυκλοφόρησε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ενδέχεται να μειώσει το μερίδιο των δολαρίων στα αποθέματά της.

Η διάψευση επανέφερε το δολάριο στα 1,3240 έναντι του ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από το προηγούμενο κλείσιμο στα 1,3290 και στα 102,69 γεν από τα 102,46 γεν.

Νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα είχε βυθιστεί μέχρι το αρνητικό ρεκόρ των 1,333 έναντι του ευρώ το πρωί στο Λονδίνο και μέχρι τα 102,01 γεν, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2000.

Αναλυτές, πάντως, εκφράζουν πλέον τον φόβο ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, όσο γίνεται βαθύτερη και ταχύτερη η πτώση του δολαρίου, αυτοί οι επενδυτές να επιταχύνουν την απομάκρυνσή τους από την αμερικανική αγορά.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Κίνα μείωσε τα αποθέματά της στα 180 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία κατέχει τα περισσότερα αμερικανικά χρεόγραφα, στο επίπεδο των 720,4 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι η μείωση δεν είναι μεγάλη. Αναλυτές αναφέρουν ότι εάν η Κίνα πωλήσει πραγματικά αμερικανικά ομόλογα, οι επιπτώσεις στο δολάριο θα είναι σίγουρα έντονες.

”Ολοι ψάχνουν μια δικαιολογία να πουλήσουν δολάρια, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα,” τονίζει αναλυτής της Pacific Asset Management στη Σιγκαπούρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v