Μερική ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρώ περιόρισε τις αρχικές υψηλές απώλειες στα 1,1933 δολάρια, από τα 1,1891 δολάρια, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη έναντι στερλίνας - γεν. Η άνοδος του δολαρίου οφείλεται στην ενίσχυση των εκτιμήσεων για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Αύγουστο.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, εξαιτίας των ανησυχιών για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ το ευρώ κατόρθωσε να περιορίσει τις αρχικές του απώλειες έναντι του δολαρίου και να επιβληθεί στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά του νομίσματα.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1941 δολάρια με οριακές απώλειες 0,06%, ενώ αντίθετα επιβλήθηκε με κέρδη 1,66% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κυμαινόμενο στα 129,46 γεν, και κατά 1,52% έναντι της στερλίνας κυμαινόμενο στις 66,68 πέννες.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε προηγούμενα έως τα 1,1891 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι απώλειές του από τις αρχές του έτους ανέρχονται στο 5,6%.

H UBS εκτιμά ότι το ευρώ έχει διαμορφώσει στα 1,16 δολάρια το επόμενο σημείο τεχνικής αντίστασής του έναντι του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του ευρώ παραμένει αμετάβλητη έναντι του ελβετικού νομίσματος στα 1,552 ελβ. φράγκα.

Το δολάριο συνεχίζει το ράλι του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, φθάνοντας στα 108,46 γεν. Το ”πράσινο νόμισμα” καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι της στερλίνας, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κυμαινόμενο στα 1,7865 δολάρια.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή κατά 0,5% το Μάρτιο, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες στα διπλάσια επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις, γεγονός που θα οδηγήσει την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει την απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Κράιγκ Λάριμερ, αναλυτής στρατηγικής νομισματικών ισοτιμιών της Bank One Capital Markets, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ενισχύουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο, ενισχύοντας το δολάριο.

Ο Χένρι Γουίλκις, αντιπρόεδρος του τομέα πωλήσεων στις ευρωπαϊκές συναλλαγματικές αγορές της Brown Brothers Harriman του Λονδίνου, τόνισε ότι τα στοιχεία για ενίσχυση του πληθωρισμού ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 1,25% το 2004.

Ο Χαρουχίκο Κουρόντα, πρώην υψηλόβαθμός αξιωματούχος για θέματα νομισματικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών από το 1999 έως τον Ιανουάριο, απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υπόθεση νέας διολίσθησης του δολαρίου και ουσιαστικής ανατίμησης του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v