Πτώση ευρώ 1% εξαιτίας του "subrime ευρωζώνης"

Με την αναπτυσσόμενη Ευρώπη να αναδεικνύεται σε «subrime της ευρωζώνης», το ευρώ και νομίσματα κεντρικής & ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν κάθετη πτώση, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι εισροές σε γερμανικά ομόλογα και χρυσό.

Η κλιμάκωση των ανησυχιών για την κατάσταση των αναπτυσσόμενων ευρωπαϊκών οικονομιών ασκεί έντονες πιέσεις στο ευρώ, τα νομίσματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και τα χρηματιστήρια της ηπείρου, ωθώντας τους επενδυτές στα ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό.

Το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό δύο μηνών με πτώση 1% στα 1,2603 δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ενιαίο νόμισμα θα υποχωρήσει έως τα 1,23 δολάρια, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να εκδώσει προειδοποίηση για την επιδείνωση της «υγείας» της αναδυόμενης Ευρώπης και των δυτικών χρηματοοικονομικών οίκων που έχουν άνοιγμα στην περιφέρεια.

Το νομίσματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν κάθετη πτώση μετά την υποβάθμιση. Το ζλότι Πολωνίας και το φιορίνι Ουγγαρίας υποχωρούν σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ, ενώ η κορόνα Τσεχίας διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2005.

«Οι αγορές έχουν αποφασίσει ότι η κεντρική και ανατολική Ευρώπη αποτελούν το «subprime» της ευρωζώνης,» δηλώνει χαρακτηριστικά αναλυτής της Danske Bank. Το ζλότι υποχωρεί 0,77%, το φιορίνι 1,33%, η κορόνα 1,46% και το λέου Ρουμανίας 0,18% το μεσημέρι.

Το ρωσικό ρούβλι διολισθαίνει 1,37% έναντι του καλαθιού δολαρίων-ευρώ, έχοντας πλησιάσει το κατώτατο σημείο της κλίμακας διαπραγμάτευσης στα 41.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI υποχωρεί 1,6% ενώ ο επιμέρους δείκτης αναδυόμενων μετοχών υποχωρεί σχεδόν 3,5%.

Παράλληλα, το νέο κύμα αποφυγής κινδύνους ωθεί κεφάλαια στα πιο ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα και ειδικά στα ρευστοποιήσιμα γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα spreads μεταξύ των ομολόγων Ελλάδας, Ολλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας και των γερμανικών τίτλων να διαμορφώνονται στα ευρύτερα επίπεδα στην ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v