”Αναδίπλωση” του ευρώ- παραμένει κοντά στα υψηλά

Υποχώρηση από τα πρωινά του υψηλά επίπεδα του 1,2436 δολ. εμφανίζει το ευρώ, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Η υποχώρηση αποδίδεται στα θετικά macro από ΗΠΑ, αλλά και στις προειδοποιήσεις του Ρ. Πρόντι για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αναδίπλωση από τα πρωινά της επίπεδα καταγράφει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,2377 δολ., παραμένοντας ωστόσο κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Νωρίτερα το πρωί, το ευρωπαϊκό νόμισμα είχε ”σκαρφαλώσει” έως το 1,2436 δολ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διόρθωση του ευρώ προς το 1,2370 δολ. είναι απόρροια των θετικών μακροοικονομικών νέων από τις ΗΠΑ (απασχόληση, δείκτης των δεικτών), αλλά και των παρεμβάσεων του κ. Ρ. Πρόντι και του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, N. Welling.

Ο κ. Welling προειδοποίησε ότι η ταχύτατη ενδυνάμωση του ευρώ ίσως αποτελέσει πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιθυμητή, καθώς περιορίζει τον πληθωρισμό και καθιστά απαραίτητες της επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.

Αν όμως δηλώσεις όπως αυτές του κ. Welling προκαλούν την διόρθωση του ευρώ, άλλες δηλώσεις τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του FT.com, θέλουν μη κατονομασθείσες πηγές από το εσωτερικό της ΕΚΤ να αποκλείουν παρέμβαση του Κεντρικού ιδρύματος, πριν η ισοτιμία φτάσει το 1,35 δολ.

Από την πλευράτου, ο κ. Πρόντι δήλωσε πως ”δεν έχει καμία επιθυμία να δει το ευρώ να ενισχύεται περαιτέρω, καθώς ”ήδη υπάρχουν αρκετές δυσκολίες”, προσθέτοντας ότι ένα πιο ακριβό ευρώ θέτει σημαντικά εμπόδια στην ταχύτητα της ανάκαμψης”.

Ανοδικά κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του ιαπωνικού, στο επίπεδο των 133,59 γεν, ενώ ενίσχυση καταγράφει και το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γεν, στο επίπεδο των 107,95 γεν



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v