Παρέμβαση BOJ στο γεν, διορθώνει το ευρώ

Στα 108,55 έναντι του δολαρίου υποχωρεί το γεν, μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Διορθώνει στα 1,2166 δολάρια το ευρώ, μετά το ρεκόρ των 1,2251 δολαρίων.

”Ανασκουμπώνονται” οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια του δολαρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε γεν και αγόρασε δολάρια για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών της επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα το γεν να σημειώσει στο Λονδίνο την μεγαλύτερη πτώση έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο.

Η Bank of Japan πούλησε γεν στα 107,4 ανά δολάριο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί το πρωί στα 108,55 ανά δολάριο, έχοντας φτάσει προηγούμενα μέχρι και τα 107,08 γεν.

Η BOJ εντός του 2003 έχει πουλήσει το ποσό ρεκόρ των 17,8 τρισ. γεν (164 δισ. δολ.), σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι αρχές της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στην αγορά.

Διορθωτικές τάσεις εκδηλώθηκαν και στο ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ”πράσινο νόμισμα” να ανεβαίνει το πρωί στο Λονδίνο μέχρι τα 1,2166 έναντι του ευρώ, από 1,2251 στο χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης.

Οικονομολόγος της UBS, του ισχυρότερου ”παίκτη” στις αγορές συναλλάγματος, εξηγώντας τη διόρθωση του ευρώ, παρατηρεί ότι η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχει πλησιάσει περισσότερο.

Κι αυτό γιατί, ναι μεν η Fed διατήρησε την προηγούμενη φρασεολογία της όταν εξήγησε την απόφαση να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια σταθερά στο 1%, αλλά υπέδειξε ότι αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, μιλώντας για μοιρασμένο κίνδυνο πληθωρισμού και αποπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v