Το ευρώ ανακάμπτει πάνω από τα 1,23 δολάρια

Βραχυπρόθεσμη αποδείχτηκε η ευφορία για ανάκαμψη του δολαρίου από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Η πτώση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με την χαμηλή ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, οδήγησαν την επιστροφή του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρώ.

Η ευφορία για ανάκαμψη του δολαρίου από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη.

Τα οικονομικά στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και της πτώσης του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με την χαμηλή ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, οδήγησαν την επιστροφή του δολαρίου κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο έναντι του ευρώ.

Το δολάριο εξάντλησε την ανοδική του πορεία σημειώνοντας εκ νέου πτώση σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, στα 1,2323 δολάρια.

Το ιαπωνικό νόμισμα ανακάμπτει στα 107,81 γεν, ενώ προηγούμενα είχε υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 108 γεν έναντι του δολαρίου.

Ανάλογη ανάκαμψη εμφανίζει και η βρετανική στερλίνα, κυμαινόμενη στα 1,7472 δολάρια.

Ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών στην αγορά της Νέας Υόρκης, που περιόρισε τη ζήτηση δολαρίων, και η υποχώρηση του δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης οδήγησαν στην κατάρρευση των προηγούμενων αναχωμάτων του δολαρίου για να διατηρήσει τα προηγούμενα κέρδη που αποκόμισε από την αισιοδοξία ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα περιορίσει τους φόβους της τρομοκρατίας και τη γεωπολιτική ανασφάλεια, οδηγώντας τη μαζική επιστροφή των επενδυτών στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ροή δολαρίων προς την αμερικανική αγορά είναι εξαιρετικά χαμηλή για να οδηγήσει σε μείωση το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και συνεπώς για να ενισχύσει το πράσινο νόμισμα.

Το δολάριο εξάντλησε τις αντιστάσεις του έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων μετά την ανακοίνωση για πτώση στο 37,4 το Δεκέμβριο, από το 40,1 του Νοεμβρίου, του δείκτη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, τον επικαλούμενο δείκτη Empire State, που επιμελείται η ομόσπονδη Fed της Νέας Υόρκης.

H σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν περιόρισε τους φόβους για το δολάριο, εξαιτίας της αύξησης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, των εκτιμήσεων ότι η Fed θα διατηρήσει πολύ χαμηλά τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2004, συνεχίζοντας να εξασκεί πιέσεις στο πράσινο νόμισμα, εκτιμά η Margaret Brown, η αναλυτής στρατηγικής συναλλαγματικών αγορών της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v