Τα σενάρια συγχωνεύσεων στήριγμα για το ευρώ

Στήριγμα βρήκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο μπαράζ σεναρίων περί συγχωνεύσεων πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικές, που θα σηματοδοτήσει και την εισροή κεφαλαίων στην Ευρωζώνη. Οριακές απώλειες σημειώνει ο χρυσός, μικρά κέρδη για το πετρέλαιο.

Τα σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών που ”δίνουν και παίρνουν” στην Ευρώπη έχουν αναθερμάνει την αγοραστική μανία των επενδυτών για το ευρώ.

Τον τελευταίο καιρό μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων επεσήμανε ότι πολλές γερμανικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών αμερικανικών.

Τα συγκεκριμένα σενάρια -τα οποία αν επαληθευθούν, θα συμβάλουν και στην αύξηση των εισροών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη- φάνηκε πως ήταν πολύ πιο ισχυρά από τα εντυπωσιακά μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όπως η ιλιγγιώδης εκτίναξη του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στο 8,2%, η διαμόρφωση των νέων επιδομάτων ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα των 3 τελευταίων ετών, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κ.ο.κ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα είναι υποτονική σήμερα λόγω και του εορτασμού του Thanksgiving. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 1,1912, ενώ του δολαρίου-γεν στην περιοχή των 109,19.

Ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ernst Welteke, δήλωσε ότι ”για κάποιες εταιρίες η ανατίμηση του ευρώ προκαλεί όντως πονοκέφαλο, αφού περιορίζονται οι εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο ας σημειωθεί ότι μόνο το 1/7 των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πιστεύω ότι το ευρώ οδεύει σε ένα ”ουδέτερο” εύρος διακύμανσης. Μια ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου αναμφισβήτητα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, άρα και για εμάς. Δεν πιστεύω όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο”.

Στο μεταξύ άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Tommaso Padoa-Schioppa, δήλωσε ότι η παραβίαση των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας σχετικά με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών από τις Γερμανία και Γαλλία πλήττει την αξιοπιστία της Ε.Ε.

Στο μέτωπο του χρυσού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί οριακά κατά 30 σεντς και διαμορφώνεται στα 396,95 δολ. η ουγκιά. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 28,53 δολ., ενισχυμένη κατά 0,21% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v