Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών το ευρώ

Σε υψηλό περίπου τεσσάρων μηνών κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Περαιτέρω πιέσεις αναμένονται για το ευρώ σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Σε υψηλό περίπου τεσσάρων μηνών κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 1,1081 δολ., καθώς η επενδυτική κοινότητα παρατηρεί τις ενδείξεις που κάνουν λόγο για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος υποχώρησε και μέχρι το 1,1079 δολ. επίπεδο που είχε να ”συναντήσει” από τις 30 Απριλίου. Από την αρχή του Αυγούστου, το δολάριο έχει κερδίσει περίπου 1,3% έναντι του ευρώ.

Υποχώρηση όμως καταγράφει το ευρώ και έναντι του γεν, καθώς αυτή την ώρα κινείται στο εύρος των 132,57- 59 γεν, έναντι 133,17-20 γεν.

Άλλωστε, όπως παρατηρούν αναλυτές, αρνητικά επιδρά για την ισοτιμία του ευρώ η μετακύλιση κεφαλαίων από τα ομόλογα προς τις μετοχές, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει ότι οι εκτιμήσεις για το μέλλον της παγκόσμιας και κατ’ επέκταση της μεγαλύτερης οικονομίας, έχουν μεταβληθεί σε αισιόδοξες.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για το μήνα Ιούλιο, κινούμενες αυξητικά κατά 1,9% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι αρνητικά επέδρασε στην ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος η χθεσινή έκθεση της Bundesbank για τον κίνδυνο υπέρβασης του κρατικού δανεισμού του γερμανικού δημοσίου.

Εξάλλου, επίσης στη Γερμανία, σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα στοιχεία από το δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW Ιουλίου, ο οποίος αναμένεται βελτιωμένος από το 41,9 στο 46.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με ενδιαφέρον και αισιοδοξία αναμένονται τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και τις άδειες οικοδόμησης. Αν τελικά οι προσδοκίες επαληθευτούν, θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω πιέσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v