Εντονες διακυμάνσεις για ευρώ - δολάριο

Με έντονες διακυμάνσεις και μεταπτώσεις ήταν η σημερινή ημέρα για το ευρώ και το δολάριο. Αρχικά το δολάριο κέρδιζε σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ, υποχώρησε όμως στη συνέχεια στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Με έντονες διακυμάνσεις και μεταπτώσεις ήταν η σημερινή ημέρα για το ευρώ και το δολάριο. Αρχικά το δολάριο κέρδιζε σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ που διαμορφωνόταν στα 1,1221 δολάρια, υποχώρησε όμως στη συνέχεια στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,13 δολάρια, μετά όμως από την ανακοίνωση της Eurostat για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, έπεσε στα 1,1289 δολάρια.

Έναντι του γεν, το ευρώ υποχωρούσε στα 134,76 γεν από 135,05 γεν το πρωί, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε σχετικά σταθερό στα 119,35 γεν. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία ευρώ–δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1270 δολάρια έναντι 1,1277 δολ. χθες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αδυναμία του δολαρίου να διατηρήσει τα κέρδη του αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για το εάν ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να στηρίξει την άνοδο του νομίσματος. Από την πλευρά του, το ευρώ διατήρησε κάποιο έδαφος μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ότι η γερμανική οικονομία έχει περάσει ουσιαστικά σε ύφεση, ενώ παρατηρείται και στασιμότητα στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη ”έτρεξε” με μηδενικούς ρυθμούς κατά το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σύμφωνα με τα ίδια προκαταρκτικά στοιχεία, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο πέρυσι σημειώθηκε αύξηση κατά 0,4%, ενώ για το γ΄ τρίμηνο διατηρούνται οι προβλέψεις για άνοδο κατά 0% -0,4%. Σύμφωνα με αναλυτές, η ισχυροποίηση του ευρώ επιδρά αρνητικά στις εξαγωγές και κατ’ επέκταση επιφέρει στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v