”Αδειασμα” Buba σε Σρέντερ για φοροαπαλλαγές

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν οι φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, τόσο για το επίπεδο του δημόσιου δανεισμού όσο και για το Σύμφωνο Σταθερότητας, επισημαίνει η μηνιαία έκθεση της Bundesbank.

”Αδειασμα” Buba σε Σρέντερ για φοροαπαλλαγές
Τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα προκύψουν για τη γερμανική οικονομία από τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει να εφαρμόσει από 1/1/2004 η κυβέρνηση Σρέντερ, επισημαίνει η μηνιαία έκθεση της Bundesbank.

Αναλυτικότερα, το ίδρυμα αναφέρει πως η Γερμανία ”είναι έτοιμη να διασπάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

Αν και οι περικοπές στη φορολογία είναι κατ’ αρχήν καλοδεχούμενες, αναφέρει η έκθεση της Bundesbank, ”είναι πιθανόν στο μέλλον να τις μετανιώσουμε, καθώς θα σημάνουν την υπέρβαση τόσο του εθνικού δανεισμού όσο και των υποχρεώσεων έναντι των Ευρωπαίων εταίρων”.

Το κόστος των φοροπαλλαγών εκτιμάται στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2 δισ. ευρώ θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις, περίπου 1 δισ. ευρώ θα εισφερθεί από εκχωρήσεις θυγατρικών εταιριών του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αναζητηθεί από δανεισμό.

Για το δημόσιο έλλειμμα η Bundesbank τονίζει πως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, για το 2003, θα ξεπεράσει το όριο του 3%, ενώ αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης ο στόχος Σρέντερ για ανάπτυξη στο 0,75% χαρακτηρίζεται ”φιλόδοξος”.

Συνολικά για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης, η Bundesbank εκτιμά ότι αυτοί θα ανακάμψουν στο β΄ μισό του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v